Közel kétmilliárdot szedett be a piramisjáték-szervező

Majdnem 17 évbe telt, míg a bíróság lezárta a kilencvenes évek elején a Magad urad elnevezésű piramisjátékot elindító Micro-Ker Kft. felszámolását. A belépők összesen 1,8 milliárd forintot fizettek be, s a társaság csak 591 milliót utalt vissza.
NAPI, MTI, 2013. február 18. hétfő, 17:34
Fotó: Napi.hu

Befejeződött a Micro-Ker Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. mintegy 23 ezer hitelezőt érintő felszámolása - tájékoztatta Juhászné Prágai Erika, a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t. A bíróság a vállalkozás ellen folyó felszámolási eljárást befejezetté nyilvánította, az adóst megszüntette és elrendelte törlését a cégjegyzékből. A törvényszék a felszámoló által előterjesztett vagyonfelosztási javaslatot jóváhagyta, és annak megfelelően rendelkezett az adós vagyonának hitelezők közötti felosztásáról - tudatta a szóvivő.

Az 1991-ben alakult Micro-Ker Kft. egy évvel később indította el a Magad uram elnevezésű piramisjátékot: a 16 ezer forinttal belépőknek a díj többszörösének visszafizetését ígérték. A játék bő egy esztendő múltán összeomlott, ám a cég még abban az évben, 1993-ban újraindította a Magad uram második rendszerét. A belépési díj ekkor már 160 ezer forint volt, és ugyancsak busás hasznot helyeztek kilátásba. A rendszer harmadik változatára később ismét szép számmal akadtak jelentkezők. A hódmezővásárhelyi székhelyű Mikro-Ker felszámolási eljárása 1996 májusábanban indult el - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

Közben a cég tulajdonosai és munkatársai közül többen - 1993-ban - a vállalkozás vagyonából megalakították a Gyémánthíd Kereskedelmi és Szolgáltató Rt.-t, s a piramisrendszerek tagjainak felajánlották, hogy a korábban befizetett belépési díjat váltsák át a befektetést szolgáló kötvényre, így az rt. részvényesei lehetnek.

A Magad uram három rendszerének, valamint a Gyémánthídnak a belépők összesen 1,8 milliárd forintot fizettek be, ebből a két társaság mindössze 591 milliót utalt vissza.

Az ügy kapcsán indult büntetőeljárásban - a sértettek száma meghaladta a 40 ezret - 1997 novemberében született jogerős ítélet a Csongrád Megyei Bíróságon. A vállalkozások tulajdonosait és munkatársait - összesen hat embert - jogerősen három és öt év közötti börtönbüntetéssel sújtott a bíróság, és több millió forintra vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2013.02.18 18:02

Hiába, a lassú munkához, idő kell :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html