Közlekedés: új zebraszabályok jöhetnek

Változhat a KRESZ, miután az Országgyűlés gazdasági bizottsága is támogatja Székely Sándor független képviselő Zebraminimum elnevezésű kezdeményezését - számolt be a Infostart.hu.
Domokos László, 2020. július 7. kedd, 09:18
Fotó: MÁV-START Zrt.

Bánki Erik, a bizottság elnöke levélben tett javaslatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának, Mosóczi Lászlónak arra, hogy a gyalogos átkelőhelyek szabályozását felül kell vizsgálni, az ehhez szükséges jogalkotást és a rendeletek összehangolását el kell kezdeni - írta a portál.

Székely Sándor független országgyűlési képviselő még tavaly decemberben határozati javaslatban kezdeményezte fél évre egy eseti bizottság létrehozását, majd az év elején - szintén egy országgyűlési határozati javaslatban - tett javaslatot az úgynevezett Zebraminimum megalkotására, amely többek között a jelenlegi jogi szabályozás felülvizsgálatát, a KRESZ (Közúti rendelkezések egységes szabályozása) módosítását is tartalmazza.

A javaslat része többek közt:

  • felmérni az országban található gyalogos-átkelőhelyek műszaki állapotát, minőségét,
  • felmérni és újraszabáyozni a gyalogos-átkelőhelyek felelősségi és tulajdonosi jogkörökét
  • kidolgozni a főváros és a kerületek közötti feladatmegosztás új szabályozását, tekintettel a gyalogosátkelőhelyek karbantartására,
  • megvizsgálni új technikai megoldások (okoszebra) felhasználási lehetőségét

Tavaly 984 baleset történt gyalogátkelőhelyen, ennek fele a fővárosban. A gyalogátkelőhelyek szabályozását több mint 30 éves törvény szabályozza, így az mára elavult. Erre a megállapításra jutott az Országgyűlés gazdasági bizottságának közlekedési albizottsága is, amely megtárgyalta Székely javaslatát. Ennek eredményeként a bizottság úgy döntött, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogalkotását támogatja és az ügyben tájékoztatást kér a tárcától.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.07.08 17:39

Ez a qrmány egy törvénygyártó mániákus (elmebeteg).
A KRESZ már a túlvilágot is leszabályozta, mi a f@szt akarnak még?
VAN RÁ SZABÁLY!
A gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen elsőbbsége van. Mit kell még ezen szabályozni?
A másik: a kijelölt gyalogátkelőhelyet úgy kell megközelíteni, hogy ha lelép a gyalogos, meg tudjunk állni.
Mit lehet ezen még szabályozni? Katapultáljon az autó az útról?
Menjetek már a pitchába!
----------------
Ezen kívül: a KRESZ hiába ír akármit, ha egy rohadék sz@rik rá. Annak bármit írhatnak, az elüti a gyalogost, belemegy kétszázzal akár a rendőrautóba is.
A normális betartja a szabályokat és figyel. A baromnak meg bármit szigoríthatnak.
Lovasi celeb is beleszállt a rendőrautóba, pedig szerintem ismeri a KRESZ-t.
Stohl celeb is levizsgázott, mégis megcsinálta a szemétségeit.
Akkor mit ér a szigorítás?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.07.07 20:40

Szerintem simán csak be kellene kamerázni mindet, olyan kamerával ami tudja mérni a sebességet, és és észlelni ha gyalogos és autó egyidejűleg van a zebrán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html