Küzdenek az elemekkel

Ha a cég jelenlegi helyzetében más nem is, az biztosnak látszik, hogy az Electro World áruházlánc többségi tulajdonosának minden szándéka megmenteni és talpra állítani a hálózatot. Szemmelláthatóan egyelőre küzdenek az „elemekkel”.
Hőnyi Gyula, 2011. április 22. péntek, 12:15
Fotó: Napi.hu

Jelen állás szerint nincs számítás arra, hogy az Electro World hálózat átvétele mikor térülhet meg a jelenlegi többségi tulajdonos Polgár Csaba számára, aki nemrég visszavonult az elektronikai üzleteket működtető társaság operatív irányításától és helyét Nagy Károly András vette át. A cég legutóbbi tájékoztatóján a vezető igyekezett korrigálni az utóbbi időben megjelent sajtóértesüléseket. Mint mondta, egy szerencsétlen cégbírósági elírás miatt több helyen is megjelent, hogy a társaság hátterében egy panamai bejegyzésű társaság áll. (A viszonylag bonyolult tulajdonosi szerkezet mellett a meghatározó többségi tulajdonos Polgár Csaba − erősítette meg Nagy Károly András.)

Jelenleg zajlik az áruházakat korábban összefogó (mára külön vállalkozásokba szervezett és egy holdingcégben összegyűjtő) társaság, az Elecetro World Magyarország Kft. csődvédelmi eljárása. A cég, mivel Budaörsről Budapestre költözött, a Fővárosi Cégbíróságra adta be az eljárási kérelmét, ám a hivatal arra hivatkozva, hogy a társaság ellen beadott felszámolási kérelem még a budaörsi székhely szerint történt, a csődvédelmi eljárást nem hivatott lefolytatni, így azt átirányította a Pest Megyei Cégbíróságra.

A huzavona a lényegen nem változtat: Nagy Károly András szerint ha végre sikerül elindítani a csődvédelmet, meglesz a csődegyezség is, ugyanis a hitelezők több mint fele hajlandó az alkura. Ez már önmagában menekülési útvonalat jelent a hálózat számára. Kérdés azonban, hogyan lehet tovább működtetni a tetemes, 17 milliárd forint kumulált adósságot maga előtt görgető hálózatot.

Nagy szerint az alapvető probléma visszanyúlik az angol érára. A hálózat indulása óta nem tudott nyereséget felmutatni. (A profitközpont Brnoóban volt, az Electro World hálózat tulajdonosának, a Dixons-csoportnak ott volt raktárközpontja, ahonnan kiszolgálta a kelet-közép-európai egységeit. Az itthoni veszteség pedig abból származott, hogy a Magyarországról beszerzett termékeket is virtuálisan, esetleg fizikailag is kiutaztatták, majd onnan visszahozták. Ez drágította a beszerzést és jókora árfolyamveszteséget okozott.

Nagy Károly András szerint a lánc effajta működése nonszensz. A jelenlegi pénzügyi helyzet pedig magyarázza a hálózat sokkszerű struktúraváltását, amely minden tekintetben karcsúsítást jelent. Egyfelől a korábban 13, ma 9 egységgel működő hálózatot 7 tagúra kívánják csökkenteni, másfelől a működési költségeket 300 millióról 60 millióra kívánják redukálni. A bérköltségeket pedig 120 millióról előbb 30-ra majd, 25 millió forintra kívánják levinni, ami a jelenlegi 220-240 fős létszám helyett nagyvonalúan számolva is csak 180 fő foglalkoztatását jelenti.

Az új alapokra helyezett hálózatot hitelképessé kell tenni, a működéshez ugyanis árukészlet kell. Addig, amíg nem mutat pozitívumot a működés, addig sem a bankok, sem a beszállítók nem hajlandóak finanszírozni a társaságot. Erre új rendszert dolgozott ki a hálózat vezetése − mondta Nagy −, aminek az lett az eredménye, hogy a legnagyobb it- és szórakoztatóelektronikai, illetve háztartási gépgyártókkal sikerült megegyezni a beszállításról, vagyis a következő időszakban nőhet az Electro World-áruházakban a termékkínálat.

A cég vezetése arra számít, hogy a magyar fogyasztás lassan maga mögött hagyja a válságot és a 2010. évi 5,5 milliárd forintos forgalom belátható időn belül minimum megduplázódik, amely már operatív profitot hoz a hálózatnak. Most ugyanis egyelőre még egymilliárdos mínuszt kénytelenek leírni 2010 után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

100bol1, 2011.05.06 20:27

Hónapok óta nem fizeti ki az Electro World körülbelül 100 volt alkalmazottját, akiket azért küldtek el, mert felszámolták a bolthálózat egy részét. 15 millió forinttal tartoznak az embereknek, ezért a volt alkalmazottak munkaügyi bírósághoz fordulnak és követelik a cég felszámolását. Tömeget alkottak az Electro World központi irodája előtt a cég egykori alkalmazottai. Az Electro World Magyarország Kft. ellen decemberben indult csődeljárás. A vállalatot több kisebb kft.-vé osztották, ezek egy-egy üzletet irányítanak, tulajdonosuk az Elektro World Holding lett. Az új cég februártól sorra kezdte bezárni az üzleteit, elbocsájtotta az alkalmazottakat, akiknek nem fizette ki néhány havi bérét és a végkielégítésüket.www.rtlklub.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html