"Lázadnak" a sörösök - a vevők érdekében

Fél éven belül 10-15 százalékkal megnőne a kisüzemekben készült csapolt sörök aránya az értékesítésben, ha a kormány csökkentené a vendéglátóhelyeken felszolgált csapolt sörök áfáját - vélik a kis cégek szakmai szervezetének vezetői.
Komócsin Sándor, 2017. március 14. kedd, 09:47
Fotó: Napi.hu

A nagy sörgyártók és a kis sörfőzdék együtt akarják elérni, hogy a kormány csökkentse a vendéglőkben felszolgált csapolt sörök fáját 27-ről 18 százalékra - írja a Világgazdaság. A változtatás nem lenne példa  nélküli: legutóbb Romániában terjesztették ki a kilencszázalékos forgalmi adót a csapolt sörökre.

A szakmai szervezetek szerint az áfacsökkentés segítene ellensúlyozni a piacvesztésüket, amit az országba a 2004-es uniós csatlakozás óta beáramló, sokszor igen rossz minőségű sorok okoznak. A két szervezethez tartozó cégek üzemeikben és a sörértékesítésben 25 ezer embernek adnak munkát.

A nagy gyártók termelésének tíz százalékát adják a csapolt sörök, a kisüzemeknél 50 százalék ez az arány. Az utóbbiak képviselői szerint ha a vendéglői csapolt sör bekerülne a kedvezményes áfakörbe, akkor 10-15 százalékkal nőhetne a kisüzemek által értékesített csapolt sör aránya.

HOZZÁSZÓLÁSOK