A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A bank jövedelmezőségével standard piaci körülmények között komolyabb gond nem lenne - a K&H-csoport 2010. első félévét a 2009. június végi 8,7 milliárd forint után 23 milliárdos adózott profittal zárta -, ám a társaság működési bevételei csak 4 százalékkal növekedtek ezen időszak alatt. A KBC most az üzleti volumen bővülésének lehetőségeit mérlegeli, illetve megkerülhetetlen a bankadó hatásainak a modellezése is a második legnagyobb hazai hitelintézetnél.

A K&H az elmúlt hónapokban már komoly költségracionalizálást hajtott végre - az első féléves gyorsjelentés szerint a működési költségek 6 százalékkal csökkentek -, ám maga a bank eddig elkerülte a csoportos létszámleépítést. Úgy tudjuk, a jelenleg mérlegelés alatt álló terv a legjelentősebben a fővárosban és Pest megyében szűkítené a dolgozói létszámot, miközben a leépítésben nem érintett dolgozóknak bérük versenyképességének további biztosítása érdekében a korábban megszokott bérfejlesztést szeretnék biztosítani.

Lapunk megkeresésére a K&H kommunikációs igazgatósága azt a választ adta, hogy jelen pillanatban ilyen döntés nincs, de hozzátették: ahogy a bank eddig is hangsúlyozta, folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci eseményeket, és ha szükséges, ezekre reagálni fognak.