Lemondással tiltakozna a bankszövetség vezetősége?

A bankadó kapcsán a kormányoldal a megegyezésre megszabott határidő kitolására kényszerült. Megfigyelők szerint ennek oka az lehet, hogy az ECB, az Európai Bankszövetség, a hazai hitelintézetek tulajdonosai és uniós országok kormányai mellett immár a tengerentúlról is komoly figyelmeztetések érkeznek Budapestre.
Nagy László Nándor, 2010. július 1. csütörtök, 13:32
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Három napot még nyertek a bankok a bankadó részleteinek tisztázására. A kormány háromtagú (Matolcsy György, Fellegi Tamás, Varga Mihály) tárgyalócsoportja Matolcsy tájékoztatása szerint csak a bankokkal ül majd tárgyalóasztalhoz - noha a többi, adóval sújtott üzletág képviselőivel sem történt tényleges megegyezés.


A pénzintézetek a Magyar Bankszövetség keddi elnökségi ülésén továbbra sem tudtak konszenzusra jutni, hogy a múlt hét pénteken a nemzetgazdasági minisztertől kapott ultimátum melyik megoldását fogadják el - a Napi információi szerint szavazategyenlőség volt a két változat között, amely a bankadó "futamidejében", illetve összegében tartogatott különbséget. Érdekes ugyanakkor, hogy a pénteken még "a még rosszabb is lehet" kommunikációjával zsaroló kormányoldal most a határidő kitolására kényszerült. Megfigyelők szerint ennek oka az lehet, hogy az ECB, az Európai Bankszövetség, a hazai hitelintézetek tulajdonosai és uniós országok kormányai mellett immár a tengerentúlról is komoly figyelmeztetések érkeznek Budapestre, jelezve, hogy a magyar banki adó tervezett mértéke (a 2009-es mérlegfőösszegre vetített 4 százalék) egy tizedesjeggyel nagyobb, mint amilyet a világ fejlettebb országaiban kirónak vagy terveznek kiróni az ott ténylegesen megsegített bankrendszerre. Lapértesülések szerint az adó három helyett két évig élne.


Lapunk információi szerint a bankszövetség vezetése azt mérlegeli, hogy amennyiben a hét végéig kapott határidőig nem lesz érdemi elmozdulás a kérdésben - nem kapnak a tulajdonosok felé legalább érvként felhozható kompenzációs javaslatot a kabinettől -, akkor testületi lemondással nyomatékosítják, hogy a kormány diktátuma elfogadhatatlan a bankrendszer számára. A szövetség vezetésében az MKB, az OTP Bank, az Erste, az UniCredit, a Takarékbank és az FHB első embere foglal helyet - lemondásuk olyan nemzetközi visszhangot váltana ki, amely számottevően rontaná a magyarországi gazdaságpolitika lehetőségeit.


Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy bár a bankadó ellen - tekintve, hogy nem adó módjára lesz kivetve - nem igazán lehet majd védekezni a fiókteleppé alakulással, ám számos hitelintézet dönthet úgy, hogy felhagy a magyarországi üzletmenettel. A likvidált hitelek miatt a magyar gazdaság még egy vállalati üzletágra koncentráló kis- vagy közepes bank kivonulását is megsínylené, arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi cégek magyarországi befektetéseihez a jövőben az anyabankok aligha adnak majd szívesen hitelt. A problémát az jelenti, hogy a különadó ilyen mértéke azt üzeni minden befektetőnek, hogy a mindenkori magyar kormányzat bármikor dönthet úgy, hogy egy ágazattól évekre elvonja a profitot - ez minden befektetőben bizonytalanságot kelt a magyarországi invesztíciókat illetően - összegezte a tulajdonosok véleményét az egyik bank vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemértem, 2010.07.01 23:03

Nem értem, miért nem tiltakozott az Európai Bankszövetség lányaik horror kamatpolitikája ellen? Miért nem tiltakozott az egyoldalú szerződések ellen? Talán azért, mert a lányoktól beszedett nyereségből menekülnek Nyugat-Európa bankjai. A magyar hitelesnek kutya kötelessége megmenteni a nyugat-európai hiteleseket és kitermelni ingyenes számlavezetésüket? Nem értem a bankokat, ha tisztességes üzletpolitikát folytatnának és nem fullasztanák be az ügyfeleiket a kamatrabszolgaságba, nem csődöltettek volna be egy csomó céget, kicsit kisebb nyereséggel megelégedtek volna, nyilván kevesebb adót kellene fizetni. Teccenének, kedves bankok hitelkamatot csökkenteni, betétkamatot emelni és nem minden befektetett 1 forintjuk után egy forint tiszta profitot elvárni. A prudens üzletpolitika szerint 100 befektetett forintra vetítve már a 20 forint is szép summa. Gusztustalan az egész. Máig nem fogta fel a kedves bankszakma, ha kinyírják az ügyfeleiket, önöknek is végük. Ugyan, ha bedől a sok hiteles, kivonul a bank, kedves lakáj bankvezér urak, önök honnan fogják megszerezni luxus életük finanszírozásához szükséges összegeket, hisz önök közül is csak néhányan milliárdosok, önök, többi bankvezérek ugyanúgy bérből és fizetésből élnek, mint a szerencsétlen hitelesek. A saját érdekük is, hogy a helyzet megértessék idegen uraikkal és elmagyarázzák nekik, hogy a szabad rablás eddig tartott, vagy adót fizetünk, és tovább reszkírozzuk a hitelbedőléseket a magas kamatpolitikával, vagy kamatot csökkentünk, hagyjuk túlélni a fejősteheneket és kevesebb adót fizethetünk. Önök, urak, mely ország polgárai, amennyiben a fenti országoké tessenek kifáradni oda, ha már annyira odahúz a szívük és tessenek megnézni, hogy gyüttmentként majd hogyan kezelik önöket. Kb ugyanúgy amennyire le se tojják polgártársaikat. A gyarmattartók lakájai... Hmmm.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemértem, 2010.07.01 23:00

Nem értem, miért nem tiltakozott az Európai Bankszövetség lányaik horror kamatpolitikája ellen? Miért nem tiltakozott az egyoldalú szerződések ellen? Talán azért, mert a lányoktól beszedett nyereségből menekülnek Nyugat-Európa bankjai. A magyar hitelesnek kutya kötelessége megmenteni a nyugat-európai hiteleseket és kitermelni ingyenes számlavezetésüket. Nem értem a bankokat, ha tisztességes üzletpolitikát folytatnának és nem fullasztanák be az ügyfeleiket a kamatrabszolgaságba, nem csődöltettek volna be egy csomó céget az azonnali hitelfelmondásokkal, kicsit kisebb nyereséggel megelégedtek volna, nyilván kevesebb adót kellene fizetni. Teccenének, kedves bankok hitelkamatot csökkenteni, betétkamatot emelni és nem minden befektetett 1 forintjuk után egy forint tiszta profitot elvárni. A prudens üzletpolitika szerint 100 befektetett forintra vetítve már a 20 forint is szép summa. Gusztustalan az egész. Máig nem fogta fel a kedves bankszakma, ha kinyírják az ügyfeleiket, nekik is végük. Ugyan, ha bedől a sok hiteles, kivonul a bank, kedves lakáj bankvezér urak, önök honnan fogják megszerezni luxus életük finanszírozásához szükséges összegeket, hisz önök közül is csak néhányan milliárdosok, önök, többi bankvezérek ugyanúgy bérből és fizetésből élnek, mint a szerencsétlen hitelesek. A saját érdekük is, hogy a helyzet megértessék idegen uraikkal és elmagyarázzák nekik, hogy a szabad rablás eddig tartott, vagy adót fizetünk, és tovább reszkírozzuk a hitelbedőléseket a magas kamatpolitikával, vagy kamatot csökkentünk, hagyjuk túlélni a fejősteheneket és kevesebb adót fizethetünk. Önök, urak, mely ország polgárai, amennyiben a fenti országoké tessenek kifáradni oda, ha már annyira odahúz a szívük és tessenek megnézni, hogy gyüttmentként majd hogyan kezelik önöket. kb ugyanúgy amennyire most le se tojják polgártársaikat. a gyarmattartók lakájai... Hmmm.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.07.01 22:21

Nyugodtan be kell vezetni a bankadót, leváltani a Simort és a monetáris tanácsot és lemondhat a bankszövetség is.. Úgyanis így is úgy is egy nagy zakó jön a részvénypiacokon és az árfolyamokban.. akárhogy is pátyulgatjuk a kínos témákat..

Mielöbb legyünk túl a foghúzáson annál elöbb gyógyul be a seb... ez a tökölés a legrosszabb...!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kean, 2010.07.01 19:41

Az elmúlt években Magyarországon, a Nyugat-Európában elért nyereséghez képest is iszonyatos mértékű nyereséget bezsebelt bankok megátalkodni látszanak, amikor a közös teherviselés rájuk eső része kerül szóba.
Teszik ezt annak ellenére, hogy gátlástalan profithajhászásuknak, pénzügyi spekuláns magatartásuknak lényegi szerepük volt abban, hogy M.o. szinte teljesen kifosztva került a pénzügyi világválság elébe. Mo. -on is rendkívül szigorú megszorításokra került sor. A magyar emberek milliói kerültek kisemmizett helyzetbe.
Noha a bankok létének alapértelme a gazdaság, a termelés finanszírozása, a magyarországi bankos ehelyett pénzügyi spekulációkra rendezkedtek be. A magyarországi bankok a válság legmélyebb időszakában is hatalmas nyereséget kaszáltak itt, Mo.-n.

Információk szerint elképesztő mértékű nyomást próbálnak gyakorolni a magyar kormányra a banki különadó tekintetében. (is...!)

A magyar bankszövetség vezetése lemondással fenyegetőzik. Rendben. Meg lehet tenni.
Persze, annak tudatában, hogy ezzel átlépik a Rubicont. Nyílt háborúba lépnek a magyar állammal - de ha pontosítunk, akkor a magyar társadalommal - szemben.

Ha ostoba módon ezt a háborút látják érdekükben állónak, hát legyen. Azonban egy ilyen háborút nem nyerhetnek meg, még a pénzügyi „csodafegyvereikkel“ (...) sem.... Ez ugyanis a weimarizálódás „pénzfilozófiája“. A „pénzügyérek“ abban az időben se vették tekintetbe, hogy nem csupán az állammal, hanem a társadalommal konfrontálódnak. Aztán, lett, ami lett.....!

Ha lehet, még ennél is figyelemre méltóbbak azok a sajtóinformációk, hogy nemcsak a hazai bankok, de egyes külföldi „pénzügyi érdekeltségek“, egyes kormányok is erőteljes nyomást gyakorolnak a magyar kormányra, állítólag immár a „tengerentúlról“ is.

Ha ez igaz lenne, azt kellene hinnem, hogy elképesztő szűklátókörűségről, a közép-, és kelet európai viszonyok ismeretének teljes hiányáról, a történelmi tapasztatok ostoba semmibevételéről van szó, és az agyuk el van borulva a pénz harácsolásból eredező hatalmi arroganciától.

A „fenyegetőknek” nem ártana hideg fejjel meggondolni, erejük fitogtatása, demonstrálása érdekében megéri-e Közép-, és Kelet Európa stabilitásának veszélyeztetése, sőt, akár a jelenlegi szövetségi rendszer esetleges széthullásának kockáztatása……?

Nem hiszik ezeket a kockázatokat? Nos. Ugyanígy nem hittek ezek az „okos” figurák még , akár 1987.-ben se a szocialista világrendszer összeomlását…… Aztán, lett, ami lett…….!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Katalina, 2010.07.01 18:48

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html