A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Három napot még nyertek a bankok a bankadó részleteinek tisztázására. A kormány háromtagú (Matolcsy György, Fellegi Tamás, Varga Mihály) tárgyalócsoportja Matolcsy tájékoztatása szerint csak a bankokkal ül majd tárgyalóasztalhoz - noha a többi, adóval sújtott üzletág képviselőivel sem történt tényleges megegyezés.


A pénzintézetek a Magyar Bankszövetség keddi elnökségi ülésén továbbra sem tudtak konszenzusra jutni, hogy a múlt hét pénteken a nemzetgazdasági minisztertől kapott ultimátum melyik megoldását fogadják el - a Napi információi szerint szavazategyenlőség volt a két változat között, amely a bankadó "futamidejében", illetve összegében tartogatott különbséget. Érdekes ugyanakkor, hogy a pénteken még "a még rosszabb is lehet" kommunikációjával zsaroló kormányoldal most a határidő kitolására kényszerült. Megfigyelők szerint ennek oka az lehet, hogy az ECB, az Európai Bankszövetség, a hazai hitelintézetek tulajdonosai és uniós országok kormányai mellett immár a tengerentúlról is komoly figyelmeztetések érkeznek Budapestre, jelezve, hogy a magyar banki adó tervezett mértéke (a 2009-es mérlegfőösszegre vetített 4 százalék) egy tizedesjeggyel nagyobb, mint amilyet a világ fejlettebb országaiban kirónak vagy terveznek kiróni az ott ténylegesen megsegített bankrendszerre. Lapértesülések szerint az adó három helyett két évig élne.


Lapunk információi szerint a bankszövetség vezetése azt mérlegeli, hogy amennyiben a hét végéig kapott határidőig nem lesz érdemi elmozdulás a kérdésben - nem kapnak a tulajdonosok felé legalább érvként felhozható kompenzációs javaslatot a kabinettől -, akkor testületi lemondással nyomatékosítják, hogy a kormány diktátuma elfogadhatatlan a bankrendszer számára. A szövetség vezetésében az MKB, az OTP Bank, az Erste, az UniCredit, a Takarékbank és az FHB első embere foglal helyet - lemondásuk olyan nemzetközi visszhangot váltana ki, amely számottevően rontaná a magyarországi gazdaságpolitika lehetőségeit.


Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy bár a bankadó ellen - tekintve, hogy nem adó módjára lesz kivetve - nem igazán lehet majd védekezni a fiókteleppé alakulással, ám számos hitelintézet dönthet úgy, hogy felhagy a magyarországi üzletmenettel. A likvidált hitelek miatt a magyar gazdaság még egy vállalati üzletágra koncentráló kis- vagy közepes bank kivonulását is megsínylené, arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi cégek magyarországi befektetéseihez a jövőben az anyabankok aligha adnak majd szívesen hitelt. A problémát az jelenti, hogy a különadó ilyen mértéke azt üzeni minden befektetőnek, hogy a mindenkori magyar kormányzat bármikor dönthet úgy, hogy egy ágazattól évekre elvonja a profitot - ez minden befektetőben bizonytalanságot kelt a magyarországi invesztíciókat illetően - összegezte a tulajdonosok véleményét az egyik bank vezetője.