Drágulás a Liget Projektben - frissítve

Pótmunkák miatt drágul az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építése - derül ki az uniós közbeszerzési közlönyből. A Városliget Zrt. közölte, hogy a 4,1 milliárd forintos drágulás már 2017 augusztusában bekövetkezett, a mostani módosítás a beköltöző Intézmények (Szépművészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria) múzeum-technológiai szerelése - raktártechnológia és bútorozás - során felmerült pótmunkák elrendelésére vonatkozik.
Németh Géza, 2020. január 13. hétfő, 14:59
Fotó: Városliget Zrt.

Pótmunkák miatt drágul az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építése - derül ki az uniós közbeszerzési közlönyből. A tender módosítását az ajánlatkérő Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A 2017 márciusában aláírt szerződés az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ generál kivitelezési munkáinak elvégzéséről szólt. Az épület - a Liget projek részeként - Budapesten, a Szabolcs utca 33. szám alatt készült el. A közel 30 ezer négyzetméteres létesítmény 4 szintes földalatti részében találhatók a műtárgyak raktárai, míg a földszinten és a két emelten a restaurációs műhelyek kaptak helyet.

A nyertes cégek a következők voltak:

  • Strabag Építő Kft.,
  • Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft.,
  • valamint a stuttgarti Ed. Züblin AG.

A szerződést a felek többször módosították, a pótmunkát többletköltségei miatt. A legnagyobb - 4 milliárd 138 millió forintos tétel - a gyengeáramú és épületautomatikai rendszerek, valamint az azzal összefüggő gépészeti berendezések pótlólagos megrendeléséből adódott, még 2017-ben. Az utolsó módosítás a befejezési határidőre vonatkozott, amely 2019. november 30. lett.

Városliget beépítése: az üveg miatt drágult a zeneház

A Városliget Zrt. közölte még, hogy a Liget Budapest Projekt keretében elkészült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít európai szinten is egyedülálló hátteret, s sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelent hosszú távú, megnyugtató megoldást a Városliget szomszédságában, a XIII. kerületi Szabolcs utcában.

A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú restaurátorműhelyek, műtárgyraktárak, kutatószobák és irodák mellett helyet kapott a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is. A beruházáshoz kapcsolódik egy új, 13 ezer négyzetméteres közpark az intézmény területén belül, amely nyitvatartási időben várja a látogatókat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2020.02.04 17:56

Ha egyösszegű, átalányáras volt a szerződés, és nem tételes elszámolású, akkor a pótmunkát nem lehet továbbszámlázni a jogszabály szerint.Csak a többletmunka számlázható le, mert annak elvégzése nem volt a szerződésben meghatározva!A pótmunka és a többletmunka kifejezéseknek fontos különbsége ez!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2020.01.13 16:06

Hasonbló lesz mint a vizes VB volt.
Mexikó visszadobta mert kb. 45 milliárd ft dollár költség sok volt neki.
Tolvaj fidesz kormány elvállalta, és 55 milliárdra saccolta.
Vége 150-160 milliárd ft lett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.01.13 15:38

"Komoly drágulás a Liget Projektben"

No ne máááár! Mik vannak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2020.01.13 15:37

Ha a pót munkák miatt drágult a beruházás, akkor megkérdezném, hogy a közbeszerzési kiírás milyen szintű vol?Csak a fele munkára írták ki műszakilag a tendert?Olyan volt a kiírás, hoghy műszakilag csak a fele munkák voltak megversenyeztetve, s a másik fele nélkül nem működött volna rendesen a létesítmény?Adjanak már magyarázatot arra, esetleg a beruházó is, hogy hiányos műszaki tartalommal miért írnak ki közbeszerzést, vagy a beruházó a kiírás műszaki tartalmát bővítgette, és így már nem azon az áron kell megépíteni létesítményt?Ez nem fedezet nélküli beruházás?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html