Jó hírt kaptak a magyar gazdák

A hatékonyság és termelékenység növelése érdekében a mezőgazdasági beruházások ösztönzését, támogatását kiemelten kezeli az Agrárminisztérium (AM). A pénzügyi lízing hasznos finanszírozási eszköze e célok megvalósításának, ezért a tárca - a hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási programjain túl - újraindítja a mezőgazdasági vállalkozások által új gépek és technológiai berendezések lízingbe vételéhez kapcsolódó támogatási programját. A programra 2019-ben 600 millió forint áll rendelkezésre - adta hírül az AM.
Domokos László, 2019. május 4. szombat, 16:22
Fotó: Napi.hu

A támogatás formája kamattámogatás, amely lízing formájában megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódhat, ha a lízing futamideje 36 hónap és ha a futamidő végén a mezőgazdasági termelő megszerzi a lízingelt eszköz tulajdonjogát.

A kamattámogatás mértéke a lízingdíj kamattartalmának 50 százaléka. Az ügylethez a kezességvállaló intézmények által nyújtott készfizető kezesség is kapcsolódhat, ezzel is segítve a beruházás megvalósulását.

A vállalkozások támogatási kérelmeiket 2019. december 31-ig nyújthatják be a földművelésügyi hatáskörben eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatalhoz. A támogatás részleteit a mezőgazdasági üzemek korszerűsítéséhez, fejlesztéséhez nemzeti hatáskörben nyújtott kedvezményes hitel- és lízingdíj-támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 114/2008. (IX. 5.) FVM rendelet tartalmazza - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK