A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztállyal együttműködve október 26-án az éjjeli órákban, Budapest belvárosában elfogtak két férfit, akik az egyik kereskedelmi bank által üzemeltett ATM-re adatmásoló eszközt próbáltak felszerelni.

A nyomozás eddigi adatai szerint a magyar állampolgárságú gyanúsítottak azon elkövetői kör tagjai, akik többek között még 2012. áprilisában is szereztek meg az általuk alkalmazott módszerrel bankkártya adatokat, amelynek birtokában akkor bűntársaik Chicagóban emeltek le a gyanútlan ügyfelek számláiról különböző összegeket.  A nyomozóhatóság előterjesztésére a gyanúsítottakat az illetékes bíróság előzetes letartóztatásba helyezte - közölte a rendőrség hivatalos portálja  a Police.hu.

Az NNI speciális egységének szakemberei valamint a bankok kártyás szakértői és a Bankszövetség az elmúlt hónapokban szoros együttműködésben, keményen dolgoztak azon, hogy felderítsék a hónapokkal ezelőtti kártyás visszaélések hátterét - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Sütő Ágnes, a Bankszövetség elektronikus csatornákért felelős területi vezetője. A visszaélési módszer pontos szakmai felderítése sokban hozzájárult az elkövetők kézre kerítéséhez. A szakember hangsúlyozta: a most feltárt visszaélés mellett is a magyar bankkártya-rendszer mind regionális, mind európai összevetésben az egyik legbiztonságosabbnak számít.