Magyar cégek dőlhetnek be a szakmunkáshiány miatt

Szinte minden ágazatban egyre nagyobb probléma a krónikus szakmunkáshiány - a Nyugat-Dunántúl munkáltatói nagyon félnek az osztrák munkaerőpiac tavaszi megnyitásától is.
Körtési Zsolt, 2011. február 21. hétfő, 14:10
Fotó:

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke


Bár az elmúlt év második felétől több ágazatban is a rendelésállomány növekedését tapasztalták, a lapunk által megkérdezett vállalatvezetők szerint kiszámíthatatlanok az idei kilátások. A bérfejlesztést sokan az első félév végére halasztották, s az árbevételi, illetve a nyereségadatok tükrében döntenek majd róla - a legtöbb helyen ekkor is csak pluszteljesítményhez kötött, személyre szabott emelésről lehet szó. Számos vállalat a létszámbővítés helyett kevesebb élőmunkával üzemeltethető berendezések telepítésével igyekszik növelni a hatékonyságot, s már a kisebb cégek is előtérbe helyezik a bérelt munkaerőt. A lapunk által megkérdezett vállalatvezetők szerint ez utóbbinak lökést adhat az is, hogy a kormány megpróbálja kikényszeríteni a bérek emelését.


Több ágazatban (például építőipar, textilipar, mezőgazdaság), illetve a tevékenységi körtől függetlenül a kkv-k jelentős részénél még mindig az a fő gond, hogy az idén ne legyen szükség újabb munkaidő-csökkentésre vagy elbocsátásra. Eközben szinte minden ágazatban egyre nagyobb probléma a krónikus szakmunkáshiány - a Nyugat-Dunántúlon nagyon félnek az osztrák munkaerőpiac tavaszi megnyitásától is.


A több mint 400 dolgozót foglalkoztató Styl Ruhaipari Zrt.-nek a nyomott árak miatt az idén sem lesz módja minden dolgozót érintő béremelést végrehajtani - tájékoztatta lapunkat Péter Márta, a társaság felszámolóbiztosa. A dolgozók csaknem 8 százaléka élt a 40 évi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével, utánpótlás nincs, ma a varrónők gyakran 12 órát dolgoznak, így tudnak többet keresni. Hasonló a helyzet a faiparban is - tette hozzá a felszámolóbiztos -, egy általuk működtetett, szintén felszámolás alatt lévő zalaegerszegi faipari céghez hónapok óta képtelenek tíz dolgozót felvenni. Más ágazatokból is sorolni lehet a példákat: évek óta jelentős szakmunkáshiánnyal küzd a tavaly több mint száz fős létszámnövelést végrehajtó Kapuvári Hús Zrt., az osztrák tulajdonban lévő Femat Kft. legjobb fémipari szakemberei pedig épp Ausztriába távoztak, elsősorban a bérek miatt.


Az Elcoteq Magyarország Kft. pécsi üzemének körülbelül 3300 fizikai dolgozója az év elején mintegy 3 százalékos béremelést kapott - számolt be Matteo Fulton ügyvezető igazgató. A társaság az idén 300-500 fős létszámnövekedéssel kalkulál - a rendelésállomány függvényében -, ennek egy része bérelt munkaerő lehet. A talpon maradás és a hatékonyság növelése érdekében a szintén híradástechnikai termékeket gyártó Robust Electronics Hungary Kft. is foglalkoztat bérelt munkaerőt - tájékoztatta lapunkat a cég. Ezzel a hullámzó megrendelésekhez is jobban képesek igazodni. A Robust már tavaly "visszapótolta" a válság idején leépített létszámot, az idén pedig várhatóan további munkásfelvételre kerül sor. Az autógyárakat is kiszolgáló Pannon Tools Szerszámgyártó Kft. rendelésállománya tavaly óta növekszik, de továbbra is csak erősen differenciált, teljesítményhez kötött béremelést tervez a cég - közölte Tóth Lajos ügyvezető igazgató. A legjobban teljesítő dolgozókat mozgó bérrel ösztönzik, a leggyengébbektől viszont megválnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sapienti, 2011.02.21 22:35

A zemberek "mozgásképtelenek", a cégeknek kellene megmozdulni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sapienti, 2011.02.21 22:25

Talán nem minden cégnek a nyugati határszélen kellene próbálkozni. Kelet-Magyarországon még válogathatnának is. Az rossz kifogás, hogy messze van ha megéri pl. Spanyolországból kamionon idehozni a zöldséget!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bp-motor.hu, 2011.02.21 19:47

Én is szakmunkásként kezdtem (Festő-mázoló), ma már nem tudnék sehová sem menni, mert vagy nincs kereslett, vagy minimál bérért napi 12 órát kell dolgozni.

www.bp-motor.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.02.21 18:24

"a Fidesz kedvéért nehogy elszalasszál már valamit .."

Erre merget vehetsz! :-D
Mindossze arrol van szo, hogy nem szivesen hagyom hatra az eddigi eletem. (A kormany azonban kemenyen dolgozik azon, hogy megis igy tegyek!)

geggencs:
Nem, mar szakmunkasbol is nagyon keves van. Probalj munkanelkuli hivatalbol kerni vasbeton-szerelot, lakatost, hegesztot, esztergalyost, villanyszerelot, stb.
Annyiban igazad van, hogy Magyaorszagon nagy divat a koklerseg, ami a valodi, kepzett szakembereket is iszonyatosan sujtja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.02.21 17:41

Egységes Európában kell gondolkodnunk magyarul a képzett munkaerő (orvosok, mérnökök,szakmunkások ) húznak el innen mint a vadlibák, föleg miután az állam jól kifizette a képzésüket a bölcsödétől akár az egyetemi diplomáig is... viszont hozzánk is fognak jönni főleg keletebbről, meg délebbről azaz ha nem oldjuk meg ezt a bérkérdést akkor nyilván a piac oldja majd meg. A kormányra meg ne várjál, hanem vedd elő a számológépet és számold ki, hogy Mi éri meg neked a Fidesz kedvéért nehogy elszalasszál már valamit ..

UI: Ez nem az Én hasonlatom, hanem egy angol mondás szárazfordításban : There are too many chiefs and not enough Indians
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html