A program lényege, hogy kezdő fiatal sofőrök részt vehetnek egy ingyenes vezetéstechnikai tréningen, amelynek keretében az autókezelési ismeretek mellett megtanulják a közlekedési veszélyhelyzetek, illetve a zavaró tényezők felismerését és kiküszöbölését is - ismertette Györke Orsolya, a Ford Driving Skills for Life néven futó program magyarországi menedzsere.

Kezdőknek

A tréningen speciális, direkt erre a célra kifejlesztett eszközökkel, ruhákkal ki lehet próbálni az ittas vezetést, a droghasználatot és a másnaposságot szimuláló vezetést is. A Ford európai kutatása szerint ugyanis a fiatalok jelentős része vezetett már ittasan, vagy pedig illegális szerek hatása alatt, esetleg másnaposan. A programra itt lehet jelentkezni és összesen 320 fiatal vehet majd részt a tréningen, amely várhatóan

Ezt programot egyébként  2003-ban az USA-ban, az amerikai közlekedési hatósággal együttműködve indította el az autógyár. Mostanra pedig 40 országban tartanak sikeres tréningeket világszerte, összesen több mint 1 000 000 fiatal számára biztosítva gyakorlati képzést, Európában pedig 2013 óta szerveznek tréningeket és eddig 20 ezer fiatal vett részt rajta.

Szomorú adatok

A sajtótájékoztatón Kiss Csaba, a rendőr alezredes a sajtótájékoztatón közölte, hogy az ORFK-OBB (Országos Rendőr-főkapitányság - Országos Baleset-megelőzési Bizottság) üdvözli a programot. A fiatalok képzése fontos, mert a statisztikák kiábrándítóak. 2015-ben hazai közutakon összesen 16 331 személysérüléses baleset történt, melyek 14 százalékát 25 évesnél fiatalabbak okoztak.

A 200 ezer jogosítvánnyal rendelkező, ebbe a korosztályba tartozó személy továbbá nemcsak a balesetek okozója, de számos esetben ők az áldozatok is. 2015-ben a közutakon 21 543 ember sérült meg vagy vesztette életét, akik közül 5338 fő, azaz a 25 százalékuk szintén 25 évnél fiatalabb volt. "A rendőrségnél szomorúan látjuk, hogy a fiatalok meggondolatlansága milyen veszélyt jelent saját, és a közlekedésben részt vevő többi szereplő számára is" - mondta Kiss Csaba, és hozzátette: támogatást adnak a ford kezdeményezéséhez.