A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A filmgyártáshoz kapcsolódó 20 százalékos adókedvezmény-rendszer egyszerűsítésén és hatékonyságának növelésén is gondolkodnak a Filmalap képviselői. (A társasági adóalapot és adót is csökkentő kedvezményt azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyek filmgyártási támogatást nyújtanak. A produkciók pedig ezt a támogatást a gyártási költség 20 százalékig vehetik igénybe.) Az egyszerűsítés jegyében felvetődött, hogy közvetlen állami támogatássá alakítanák át ezt a fajta filmfinanszírozást, illetve az, hogy a nyereséges állami vállalatokat is bevonnák az adókedvezmény igénybevételébe. Ez kedvező lenne az állam számára.

Jogszabályi akadálya jelenleg sincs annak, hogy az állami vállalatok filmtámogatásért cserébe adókedvezményt vegyenek igénybe, mindössze szakmai konzultáció szükséges a társaságokat felügyelő szerv döntéshozóival, akik ezt követően ezzel kapcsolatos ajánlást tehetnek az állami vállalatok menedzsmentjének − mondta lapunknak Radnai Károly, az új filmgyártási koncepció kidolgozásában részt vevő adószakértő. Az adókedvezmény közvetlen támogatására vonatkozóan azonban még nincsenek konkrétumok, Radnai szerint, ha lenne ilyen változás, az még nem érintené az idei esztendőt.

A közvetlen és a közvetett (adókedvezményes) támogatási rendszer átalakításáról Magyarországnak értesítenie kellett az Európai Bizottságot (EB). A jelenlegi, 2008−2013-ra vonatkozó magyar filmtámogatási programot 231 millió euró állami támogatással (közvetlen gyártási, forgalmazási támogatás, gyártási és beruházási adókedvezmény) hagyta jóvá négy évvel ezelőtt az EB. Jeleztük a tervezett változásokat és megerősítettük, hogy azok nem olyan jellegűek, amelyek a már meglévő engedély hatályán túlterjeszkednének − mondta Radnai. Természetesen a magyar hatóságoknak hivatalosan is tájékoztatniuk kell majd az EB-t az érintett jogszabály-módosításokról, például az új támogatáselosztó szervről (MMK helyett MNFA), egyes támogatási elemek megszűnéséről vagy a támogatási szabályok szigorodásáról. Ezek azonban nem jelentik akadályát a változások előzetes hatályba léptetésének − tette hozzá a szakértő.

 

Hatósági jogokat kap a Filmiroda

A 20 százalékos adó megmarad − jelentette be Havas Ágnes producer, kormánybiztosi tanácsadó. Az adókedvezményre jogosító igazolásokat továbbra is a Filmiroda adja ki, amely viszont a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól átkerül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felügyelete alá. Ez fontos, mert sok visszaélésre derült fény, és ezentúl hatóságként léphetnek fel, ha az elszámolással kapcsolatban bármi gyanú merülne fel − mondta Havas.