Magyar szövetkezeti hipermarket építésére buzdít Demján

Nem a hipermarket az ellenség, tessék szövetkezni, hipermarketet építeni, amely az értékesítési volumenével erősítheti egy-egy hálózat beszerzési pozícióját - fogalmazott Demján Sándor a Co-op Hungary jubileumi rendezvényén. Orbán Viktor miniszterelnök szerint felértékelődött azon vállalkozások szerepe, amelyek a válság alatt is képesek voltak fennmaradni és eredményesen működni
Hőnyi Gyula, 2010. november 10. szerda, 13:40
Fotó:

Én is egy szövetkezeti termék vagyok - mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke a Co-op Hungary Zrt. 15. születésnapja alkalmából rendezett eseményen a Művészetek Palotájában. A mondat nem csak ünnepi volt, Demján Sándornak a szövetkezeti formában létrejött Skála-Coop alapításában és működtetésében oroszlánrésze volt, s mint mondta, a szövetkezti formában, az Áfész-időszakban tanulta meg hogyan kell menedzselni egy vállalatot, egy projektet. Kiemelte, hogy a Coop élelmiszerlánc, illetve a Co-op Hungary Zrt. által működtetett franchise üzlethálózat talpon és vezető pozícióban maradt a kiskereskedelemben a multikkal és tőkeerős hálózatokkal szemben.

Demján szerint volt azonban egy kis hiba, méghozzá az, hogy az újraszövetkezést öt év fáziskéséssel kezdte meg Magyarország, ami miatt most sok esetben beelőztek a tőkeerős nemzetközi cégek. Demján szerint korszerűen és logikusan kell gondolkodni a kiskereskedelemben hozzátéve, hogy amikor megjelentek a modern kereskedelmi formák, a Skálával elsőként hozták létre Magyarországon az első hipermarketet.

Ehhez hasonló gondolkodásra van szüksége a Coop-hálózatnak, vagyis "nem a hipermarket az ellenség, tessék szövetkezni, hipermarketet építeni, amely az értékesítési volumenével erősítheti egy-egy hálózat beszerzési pozícióját". Lehet, hogy a hipermarket rontja a környező kis boltok forgalmát, de ha a magyar szereplők nem csinálják, megcsinálja a tőkeerős külföldi - fogalmazott Demján.

A Coop magyar hátterű, sikeres vállalkozás, amiből az következik, hogy a Coopnál keletkező profit nem megy ki az országból - mondta beszédében Orbán Viktor miniszterelnök. Beszédét azzal kezdte, örül, hogy megjelenhetett a cég születésnapján és elismerte, hogy az ágazat, amelyet a cég képvisel, illetve maga a cég máltánytalanul kevés szót kap, ahhoz képest, hogy mekkora súlya van a nemzetgazdaságban. Külön nem tért ki az ágazatot érintő különadóra, ugyanakkor igyekezett magyarázatot adni arra, hogy a kormány miként gondolkodik a jelen helyzetben. Kiemelte: Európában átrendeződés zajlik, ezt kell követnie Magyarországnak is.
A Coop kapcsán elmondta, hogy a krízisben igencsak felértékelődött azon vállalkozások szerepe, amelyek a válság alatt is képesek voltak fennmaradni és eredményesen működni.

Murányi László, a Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatója az eseményen arról beszélt, a cég új stratégiája a bolthálózat külső és belső megújítása, illetve a franchise rendszer erősítése. Elmondta, a társaság 510 milliárdos forgalommal 8 százalékos kiskereskedelmi piacrészesedéssel bír, és mintegy 30 ezer munkavállalónak teremt munkalehetőséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

freetibet, 2010.11.11 14:19

kedves megalodon

hol találom meg azokat a statisztikai adatokat, amiket ön említett a kiskereskedelemi területről és az elkölthető jövedelemről?
tisztelettel: hgy
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.11.10 13:58

Magyarországon közel háromszorosa az egy főre jutó kereskedelmi eladóterület mint a németeknél, viszont az elkölthető pénz az meg a harmada. Hogyhogynem a brutál árrésük melett halnak egyesek éhen a piacon mert nincs forgalom, nos hogy miért nincs ? Hát pontosan ezért, túl sok az eladóterület ami magas árakat eredményez, mert alacsony a forgalom, nos ez kinek jó ??? és miért kell még erre építeni. Már rég le kelett volna kőkeményen szabályozni az üzletek épitését... ( a régi szocialista boltrendszerre, ami akkor elég volt épült rá a külföldi zölmezős ami gallyra vágta a termelőket a fogyasztókat és most már saját magát is emészti fel....Ideje a felét bezárni a kócerájnak !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html