A Coface országkockázati besorolása nem az egyes cégek adósságállományát jeleníti meg, hanem rövid távú üzleti tranzakciók esetén az átlagos kockázat szintjét tükrözi.

Magyarország besorolása a válság előtt A2 volt. Az, hogy az ország mikor kerül vissza a válságot megelőző minősítéséhez, nagy részben függ a közeljövő gazdaságpolitikai intézkedéseitől - idézi a közlemény Bagyura Andrást, a Coface Hungary kereskedelmi vezetőjét. Hozzátette: a most felminősített országok piacára lépő magyar cégeknek érdemes hangsúlyozottan odafigyelni a kockázatkezelésre, mert a Nyugat-Európában megismerttől eltérő eljárási módokkal találkozhatnak a beszámolók megbízhatósága, az adatok valós tartalma tekintetében is.

A közlemény szerint Törökország és Brazília a válságot megelőzőhöz képest jobb minősítéssel rendelkezik, míg Oroszország, amelyet súlyosabban érintett a krízis, visszakapta a korábbi besorolását. A Coface 2011-re jelentős, 6,1 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál a feltörekvő országokban. 

Törökország a tavaly decemberi B kategóriából - vagyis az átlagosnál magasabb nemfizetési hajlandóságú országok közül - került 2010 szeptemberére az A4-es kategóriába, és most először szerepel a legjobb kockázati kategóriákban, az ország növekedési üteme ismét közel 7 százalék lehet 2010-ben. Törökország hajtotta végre a legjelentősebb mértékű monetáris enyhítést a világon, 2008 novembere és 2009 decembere között 1.025 bázis ponttal csökkentette irányadó kamatlábát. 2008 júliusa és 2009 márciusa között megháromszorozódott az országban a nemfizetések száma, 2009 szeptemberére ez a mutató már visszaállt a válság előtti szintre. A legtöbb, késedelmesen fizető vállalat megszabadult adósságaitól, és 2010 első félévében tovább csökkent a nemfizetések aránya, jóval a nemzetközi átlag alá.

Brazília szintén történetének legjobb minősítését érte el az A3-as kategóriába sorolással. A Coface előrejelzése szerint 2010-ben mintegy 7,3 százalékos gazdasági bővülés várható, és 2011-re is 4,5 százalékos növekedést jósolnak a szakértők, a gazdasági fejlődés motorja főképp a beruházások és a háztartások fogyasztásának növekedése. A hitelminősítő előrejelzése szerint folyamatosan javul a brazil cégek fizetési fegyelme is.

Oroszország visszaállt a válság előtti szintre, besorolása újra B lett 2010 szeptemberében. A Coface szerint a fizetési fegyelem az orosz gazdaságban javuló tendenciát mutat és a válság előtti szintre tért vissza. Mindazonáltal Oroszország még mindig két besorolással elmarad a többi BRIC országétól - Brazília, India, Kína -, mert a gazdaság átláthatósága nagy mértékben hiányzik az üzleti életből.