Magyaros nyugdíjreform-javaslatot fogadtak el Lengyelországban

Az egyik legradikálisabb nyugdíjreform-javaslatot fogadta el tegnapi ülésén a lengyel kormány a növekvő költségvetési hiány elleni harcra hivatkozva.
Barabás T. János, 2010. december 31. péntek, 05:00
Fotó:

Donald Tusk miniszterelnök nyilatkozata szerint hosszú és heves vita után Michal Boni gazdasági főtanácsadó - a kormányfő szerint kompromisszumos - tervének megvalósítása mellett döntöttek.

Ennek értelmében a kötelező magánnyugdíjpénztárak a bruttó bér 7,3 százaléka helyett két éven át csak a bér 2,3 százalékát kapják, öt százalékot pedig az állami nyugdíjalapba irányítanak át, ahol egyéni számlákra helyezik az átutalásokat.

A kétéves átmenet után a társadalombiztosítás al-alapjaivá átalakuló magánnyugdíjpénztárak, mint a rendszer második pillére, már 3,8 százalékot kapnak, s ha az ügyfelek úgy akarják, 2017-ben visszaállhat az eddigi arány - írta a Gazeta Wyborcza.

A reform további eleme, hogy az ügyfelek szabadon dönthetnek majd, hogy kockázatosabb, de nagyobb hozamú, vagy biztonságosabb befektetéseket eszközöljön pénzükből a nyugdíjpénztáruk.


További részletekért keresse a pénteki Napi Gazdaságot

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

razarus, 2010.12.31 11:44

Nahat, megis van kozeput mnyp ugyben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html