Már a kormány sem bízik a BKV-ban

Nemet mond a kormány a BKV-nak: nem adnak garanciát a 78 milliárdos adóssággal küzdő közlekedési vállalat újabb, 30 milliárdos hitelfelvételére.
NAPI, 2009. augusztus 27. csütörtök, 08:38

"Tárgyalni csak olyan önkormányzati vállalatokkal tudunk, amelyek rendet tesznek és tartanak a házuk táján. Ez nemcsak a BKV-re vagy Budapestre, de minden önkormányzatra vonatkozik. Meg kell teremteni a felelős gazdálkodás feltételeit, és csak utána lehet beszélni bármilyen támogatásról" - mondta a csütörtöki Blikknek Bajnai Gordon miniszterelnök, aki szerint a kormány mindenhol véget fog vetni a botrányos végkielégítések gyakorlatának.

A lap ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a BKV vezérigazgatója, Kocsis István korábban már jelezte a tulajdonos Fővárosi Önkormányzatnak: novemberre elfogy a pénzük. Mint írták, a vállalatnak egyáltalán nincs használható pénzügyi terve, "nem csoda, hogy ellenőrizhetetlenül folynak el a milliárdok".

A BKV esetleges pénzügyi csődjének következményeiről a lap Hegedűs Miklóst, a GKI Gazdaságkutató igazgatóját is megkérdezte, aki szerint attól, hogy a BKV csődöt jelent, még nem fog megszűnni a fővárosban a közlekedés. A tömegközlekedés Budapest működéséhez elengedhetetlen, megmentéséért elsőként a főváros lesz kénytelen a zsebébe nyúlni, például úgy, hogy eladja a nagyvállalatokban meglévő tulajdonrészét - jegyezte meg a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK