Máris módosulhat a mentőcsomag

A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló törvényhez beadott módosítók egyike szerint a gyűjtőszámlahitelre az is jogosult lehet, akinek a saját bankja már adott fizetési könnyítést, de ez a segítség a védernyő igénybevételének időpontjára lezárult.
B. Varga Judit, 2011. június 20. hétfő, 08:05
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Több módosító indítvány is beérkezett a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényhez. Úgy tűnik, így lebontják a segítség esetleges korlátait (Napi Gazdaság, 2011. június 14.). Az egyik előterjesztésben egyértelművé teszik, hogy a javaslat vonatkozik minden olyan pénzügyi intézmény és fogyasztó által kötött hitel- és kölcsönszerződésre, amelynél a fedezet magyarországi lakóingatlanra alapított jelzálogjog.

A gazdasági és informatikai bizottság, illetve annak elnöke, Rogán Antal által benyújtott indítvány alapján a kombinált hitelszerződésekkel rendelkezők is számíthatnak az állami mentőövre. A javasolt módosítás az eredeti hitelnyújtón kívül arra a pénzügyi intézményre is kiterjeszti a törvény hatályát, amely például követelésvásárlás révén utóbb lépett a hitelezési jogviszonyba.

A mostani szövegezés alapján a gyűjtőszámlahitelre az is jogosult lehet, akinek a saját bankja már adott fizetési könnyítést, de ez a segítség a védernyő igénybevételének időpontjára lezárult. Változik az a meghatározás is, hogy a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatt a hiteladós nem állhat fizetéskönnyítő program hatálya alatt. Az új rendelkezés csak az állami (nem pedig a banki) segítség esetleges többszöröződését zárja ki. Fontos további pontosítás, hogy a fedezeti ingatlannal szembeni végrehajtás-mentesség önálló pontként (nem csak a több zálogjoggal terhelt ingatlanoknál) is megjelenik.

Az árfolyammal kapcsolatos védernyő változatlanul 2014 végéig vehető igénybe, de annak időtartama legfeljebb 36 hónapig tart. Kiveszik azt a passzust, ami védte a 180 nap alatti fizetési késedelemben levőket. Így minden 90 napon túli hátralékos kilakoltatható természetesen a megszabott kvóta figyelembevételével. Új előírás, hogy amennyiben az árfolyamvédelem időtartama alatt a fedezeti ingatlannal szemben végrehajtást kezdeményeztek, akkor elkerülhetetlen a gyűjtőszámla lezárása (a bank lehívhatja az állami garanciát). A gyűjtőszámláról fizetésből kikerül az előtörlesztés, ebben az esetben viszont a tényleges piaci árfolyamot kell alkalmazni.

Az Erste saját adósmentő csomagját tudtuk meg a pénzintézetnél több, de az előzetesen vártnál kisebb számú ügyfél vette igénybe. Az OTP-nél 10 ezren vesznek részt ebben a programban (az ő tartozásuk a többi adóshoz képest nagyobb). Mind a banki, mind pedig az állami konstrukciókra igaz nyomatékosították a banknál , hogy a tartozásból meg nem fizetett rész a kedvezményes időszakban halmozódik, így megfontolandó, hogy mindenki csak a ténylegesen szükséges mértékben és ideig vegye igénybe ezeket a lehetőségeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marosy, 2011.06.23 07:02

@oszi127: Tálán kényszerített valaki a szerződés aláírására?! NEM. Kapzsi voltál, kellett a könnyen megszerzett vagyon.

ALÁÍRTAD EGY KÜLÖN LAPON A DEVIZAÁRFOLYAM KOCKÁZAT TUDOMÁSULVÉTELÉT!!!

Ezek után mit akarsz még???

"pl felvettem 10 milliót, eddig már befizettem 5 milliót pl 5 év alatt, a bank kér vissza 15 milliót, akkor a nyeresége 10 millió 5 év alatt. Ügyes"

Azt meg sem említed, hogy az a 15 millió forint már nem ér annyit mint az a 10 millió amit felvettél?? Ez meg sem fordul abban a buksi agyadban? Heh?

A bankok a betétesek (többek közt) pénzét adják kölcsön. A betétesek jogosan várják el, hogy visszakapják a pénzüket kamatokkal együtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oszi127, 2011.06.21 23:42

@GELI:
egy kis különbség: a bank akkor is jól járt, mikor a hitelfelvevőknek jó volt. Európához képest magas haszonkulccsal dolgoznak nálunk.
Amikor meg nem jó a hitelfeklvevőnek, akkor munka és kockázat nélkül jutott nyereséghez (erre mondják, hogy tisztességtelen, ezt engedték a kormányok és a PSZAF)
Magyarázat: Mivel nem váltották át ténylegesen a pénzt (csak egy töredékét, régebben 2,5% ma 1,5% kötelező), ezért ha valaki felvett 10 milliót és fizetett havi 100000 törlesztést, mikor begyengült a forint, akkor fizetett 150000-t. Ezt kaszálta be a bank az egyébként is magas haszonkulcsa mellett a válság óta. Plusz ha valaki most váltja ki a hitelét (mert muszáj, vagy eladja) 15 milliót kell visszafizetnie, a bank megint nyer 5 milliót munka és kockázat nélkül. Úgy nézett ki, mintha megsokszorozódott volna a felvett hitel, ezt csapolta le orbán a banki különadóval, ami persze inkább a befizetőknek, a hiteleseknek járna vissza.
pl felvettem 10 milliót, eddig már befizettem 5 milliót pl 5 év alatt, a bank kér vissza 15 milliót, akkor a nyeresége 10 millió 5 év alatt. Ügyes
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.06.21 15:09

@tjuditt: Tisztázzunk valamit: a deviza alapú hitel lényege: a FORINT-ban kiadott (s majd forintban visszafizetendő) hitel "árfolyamát" (mértékét) egy deviza árfolyamához rögzítik, egy bank és ügyfél közt kialkudott szerződésben, melynek előnyeit és hátrányait mindketten megismerik, majd azt mint akaratukkal mindenben egyezőt aláírják. (ez lehetne akár pl csillag alapú hitel is, melynek aktuális "árfolyamát" az határozza meg, hogy adott időszakban épp hány csillag jön fel az égre, vagy épp nem jön fel) Tehát: a deviza alapú hitel mögött nem feltétlenül van devizaügylet, mivel azt forintban nyújtják, legtöbbször forint forrásból. csupán egy spekulatív céllal egy relatíve stabil devizához kötötték a hitel árfolyamát. Ez pár éve marhajó üzlet volt a sok hitelfelvevőnek, most meg a bankok javára fordult a kocka, melynek fő oka egy gazdasági világválságnak nevezett esemény volt a fő okozója. AZAZ olyan szerződésekben segít az állam, aminek sem létrejöttéhez, sem alakulásához semmi köze sem volt. Kizárólag azért érdeke az államnak beavatkoznia, mert gazdaságilag és szociálisan is jelentős hátrányt okozna, ha egyszerre nagytömegű áralatt kínált lakás jelenik meg a piacon, és nagy létszámú "embertömeg" élete lehetetlenedik el. A mentőcsomag lényege azok megsegítése, lélegzethez juttatása, akik ki akarják fizetni a hitelt. Természetesen az árfolyamrögzítés csak elodázza a hitel visszafizetését, de abban az esetben ha az chf a forinthoz képest gyengül, ez egy mégkedvezőbb megoldás is lehet, mint amilyennek most látszik. Az viszont a "B" verzió, hogy az árverezésre ítélt házak egy részét az állam megveszi, majd bérbeadja (mint szociális bérlakást) a volt tulajdonosnak. Ennél jobb megoldásokat még egy hozzászólótól sem hallottam, csupán kritikákat. Erre mondta öregapám anno, hogy ugatni még a kutya is tud.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marosy, 2011.06.21 15:03

@tjuditt
"Remélem te is kerülsz kilátástalan helyzetbe és a kutya sem fog rajtad segíteni."

Miért kerülnék kilátástalan helyzetbe? Én sporolós ember vagyok és félreteszek. Nem járok minden nyáron Horvátországba napozni, télen meg Ausztriába síjelni.
Az "elvtárs" pedig a kádári ember típusra vonatkozott, aki mindig az állam felé tartotta a markát.

Elvtársak! Az inatlanlufi kipukkadt, eljött a fizetés ideje!!!

It's payback time! Motherfuckers!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tjuditt, 2011.06.21 14:23

"kedves" marosy!

Nemcsak az elvtársak vettek fel a banktól hitelt.
Mindenkinek kötelessége visszafizetni, de nem mindegy, hogy mennyit.
Az uzsorásokat bilincsbe verve viszik a börtönbe, holott a bankok talán még rosszabbak náluk is. Remélem te is kerülsz kilátástalan helyzetbe és a kutya sem fog rajtad segíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html