Az amerikai roadshow Balog Ádám a Reutersnek október elején adott nyilatkozatából következik. E szerint az MKB-nak legalább 51 százalékát egy nemzetközi tender keretében adnák el december végéig, és a preferált tulajdonosi struktúrában külföldi befektetők is szerepelnek. Ám amikor a Balog-nyilatkozat után néhány nappal Lázár János bejelentette, hogy a kormány még az idén - de legkésőbb 2016 első felében - értékesíti az MKB-t (és a Budapest Bankot), a Miniszterelnökséget vezető miniszter már azt közölte, hiba lenne többségi külföldi tulajdonba adni az MKB-t.

A lap szerint kérdés azonban, érdemes volt-e az USA-ba repülnie a küldöttségnek. Hiszen az amerikai befektetők a világ szinte minden táján többségi tulajdonra törnek, számukra az MKB kisebbségi részesedése kis falatnak tűnik. Ráadásul a jelek szerint a tengerentúliak most éppen nem venni akarnak. Igaz, az MKB néhány hónapja már felkeltette egy neves amerikai pénzintézet, a Goldman Sachs figyelmét - derül ki a cikkből.

Frissítés: Cáfol az MNB

A Világgazdaság cikke hamisan állítja, hogy Matolcsy György Amerikába utazott az MKB vezérkarával együtt - közölte a jegybank. A valóság ezzel szemben az, hogy sem Matolcsy György, sem az MKB vezérkara nem utazott és jelenleg sem tartózkodik Amerikában a cikkben megjelölt célból.

Az MKB Bank szanálása a korábban kiadott tájékoztatásoknak megfelelően halad. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója jelenleg Londonban tartózkodik és a JP Morgan segítségével tárgyal a potenciális vevőkkel. E tárgyalások célja - ahogyan arról Balog Ádám korábban tájékoztatást adott - az, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló MNB legalább 50 százalék plusz egy szavazatot értékesítsen az MKB Bankból. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a jegybank a továbbiakban is minden esetben nyilvános közleményt jelentet meg az MKB Bank szanálására és értékesítésére vonatkozó fejleményekről - közölte az MNB.