Kőbevésett szám a bankadóból beszedni tervezett 200 milliárd forint, amibe a 13 milliárdos hitelintézeti járulék beleszámít, a társasági nyereségadó azonban nem - derül ki abból az interjúból, amit a Figyelő készített Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. Matolcsy szerint az, hogy a pénzügyi szféra mely képviselőjétől mit várnak, arról folynak a háttérszámítások.

A bankadóért cserébe a kormány együttműködik a bankszektorral a devizahitelesek problémájának rendezésében. A rossz adósok köre már 900 ezer körüli, de ebből 100 és 300 ezer közötti lehet azon családok száma, akik a bankok számára rossz portfóliót, a politika szempontjából bajba jutott szavazókat, a gazdaságpolitikának pedig egy olyan zárt rendszert jelentenek, ahonnan sem a várt fogyasztás, sem a beruházások, sem az otthonteremtés, sem a gyermekvállalás felé nem vezetnek utak - fogalmazott Matolcsy.

Elmondta: augusztus végéig a bankrendszerrel és más intézményekkel együttműködésben kormány-előterjesztés készül, amely arról szól majd, hogy a banki hitelvédelmi program után legyen egy árfolyamvédelmi program, azután pedig egy olyan is, amelyben ha valaki kéri, akkor – önkéntesen és kötelező átváltással – átmehet a devizából forinthitelre.
Ha pedig az adós egyiket sem tudja törleszteni, illetve a kamatot fizetni, akkor a tulajdonból átmehet bérletbe.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett 29 pont kapcsán elmondta, hogy a kormány egy 320-360 milliárd forint körüli gazdasági, pénzügyi programról döntött, amelynek a két ága az államháztartás stabilizálása és a növekedés erősítése. A nagyjából a GDP 1,5 százalékának megfelelő költségvetési kiigazításban azonban nincs benne a kórházak, a MÁV, illetve az önkormányzatok konszolidációja, ám Matolcsy szerint a konszolidációs igényekről egyenként kell döntenie, illetve a költségvetés 2010-re nem enged meg jelentős konszolidációt.

Az egykulcsosság egyelőre csak az szja-ra vonatkozik majd, családi elemekkel, de készül egy két és fél éves adóreform, amelyben az adórendszer egyetlen eleme sem marad úgy, ahogy ma van.

Matolcsy leszögezte, a magánnyugdíjpénztárak visszaállamosítása nem került szóba a háromnapos kormányülésen, és nem is volt napirenden, "ez csak a magyar városi legendák újabb szép színfoltja".