Még nincs elbocsátási hullám

A vállalkozások vezetői vélhetően nagyjából már tisztában vannak a kormányzati megszorítások őket érintő részével, ám a munkaügyi központok adataiból úgy tűnik, egyelőre kivárnak a leépítésekkel.
NAPI Online, 2006. augusztus 17. csütörtök, 08:19
Fotó:

Bár a kormány megszorító intézkedéseinek munkaerő-piaci hatásai még nem érzékelhetők, több munkaügyi szakember úgy véli, a legnagyobb problémák a mikro- és a kisvállalkozások körében adódnak majd. Ezt a véleményt alátámasztják a megyei munkaügyi központoktól körkérdésünkre kapott válaszok is, amelyek szerint elsősorban a 10-20 főt foglalkoztató vállalkozások képviselői számolnak be elbocsátási tervekről. Békés megyében három nagyobb elbocsátásról érkezett bejelentés az elmúlt hónapokban, de ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, mert a térségben az alkalmazott nélküli vagy egy-két főt foglalkoztató egyéni vállalkozások a jellemzőek. Ősszel, az idénymunkák végeztével egyébként mindig nő az álláskeresők száma, de a megszorítások hatásait egyelőre nem lehet érezni - mondta lapunknak Kristóffyné Szász Etelka, a Békés Megyei Munkaügyi Központ igazgatóhelyettese. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elmúlt másfél hónapban három létszámleépítésről érkezett bejelentés, ami 183 főt érint, viszont 410 munkavállalót kerestek a cégek. Főként fizikai betanított munkásokra lenne igény, a legnagyobb megrendelő az Electrolux.

Somogy megyében a július végi adatok szerint 2005 azonos időszakához képest 5,5 százalékkal nőtt az állástalanok száma, és a munkanélküliségi ráta meghaladja a 12 százalékot. A térséget jellemző kis- és középvállalkozások nem tudják növelni a létszámot, sőt inkább leépítenek. Az álláskínálat is egyre szerényebb, és mindezt - hosszú évek óta először - a nyári szezonális munkák sem tudják ellensúlyozni. Komárom-Esztergom megyében az elmúlt hónap végén 8130 munkanélkülit tartottak nyilván, ami 4,7 százalékkal több, mint az elmúlt hónapban. Az állástalanok többsége változatlanul csak alapfokú képzettséggel rendelkezik, de hónapról hónapra nő a pályakezdő diplomások száma is. Ugyanakkor csupán júliusban csaknem 1200 új álláshelyet jelentettek be a döntően nagy cégek, amelyek főleg betanított fizikai munkásokat keresnek. Az álláskeresők között egyre több a volt egyéni vállalkozó, az önkormányzati és egészségügyi dolgozó, a pedagógus, de akad őstermelői igazolvánnyal rendelkező is.

Megduplázódott az elbocsátási szándékot bejelentő gazdasági szervezetek száma és az elbocsátandók létszáma is a tavalyi évhez képest Borsodban, de ez nem a megszorító intézkedések hatása - tudtuk meg Dobrozsi Zoltántól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ szolgáltatási igazgatóhelyettesétől. A második negyedéves adatok szerint hét munkáltató - elsősorban Miskolc, Ózd és Mezőkövesd körzetéből - 993 fő elbocsátásának szándékát jelentette be, de ebből a jelek szerint mintegy 300-an "megmenekülhetnek". A tavalyi 168 fő új munkaerőigénnyel és a 268 főnyi bővítéssel szemben az idén három munkáltató 89 új álláshelyet kíván létrehozni, 14 pedig összesen 333 fővel bővítené a létszámát. Idén eddig 1836 dolgozó elbocsátásának a szándékát jelezték a szabolcsi munkaügyi központnál, ám ebből végül 652 esetében született meg a döntés is. A leépítést a legtöbb cég a keresletcsökkenéssel, a tervek és a valóban elbocsátottak közötti jelentős különbséget pedig a piaci helyzet javulásával indokolta. Július végén 41 630 fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma, ami a tavalyi év azonos időszakához képest minimális emelkedés - mondta Temesfalvi Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi Központ minőségügyi igazgatóhelyettese.

Viszonylag csendes a munkaerőpiac Hevesben, de nem elképzelhetetlen, hogy ez vihar előtti csend. Néhány cég jelzett 30-50 fős leépítést, ami összességében valamivel kevesebb, mint az elmúlt években, amikor is egy-egy nagy cég egyedül produkált 300-400 fős elbocsátást. A regisztrált munkanélküliek száma az év első hét hónapjában 1-2 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor. Felmértük a megyét érintő elbocsátásokat a közszférában: a megszorító intézkedéseknek nem lesz komoly hatása Hevesben, mert a 63 elbocsátandó dolgozóból mindössze 12 marad a munkapiacon, a többiek nyugdíjba mennek, kihasználják az előnyugdíjazás vagy a Prémium évek program nyújtotta lehetőségeket - mondta a NAPI Gazdaságnak Lukács Ernő, a Heves Megyei Munkaügyi Központ foglalkoztatási és elemzési osztályának vezetője. Nógrád megyében az idei első félévben összesen öt munkáltató 121 fő elbocsátását jelentette be.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatának első fordulójában 7 nyertes cég Nógrád megyei telephelyén megvalósuló beruházás révén 107 új munkahely létesül, ezek a beruházások azonban még nem készültek el, a foglalkoztatás 2007-ben kezdődik meg - mondta lapunknak Zagyiné Honti Éva, a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ általános igazgatóhelyettese.
Biztató a helyzet Bács-Kiskun megyében: az első félévben 25 alkalommal jelentettek be csoportos létszámleépítést, ami összesen 525 munkavállaló elbocsátását jelentette, ám ezzel szemben közel 1,6 ezer álláslehetőséget kínáltak ebben az időszakban - tájékoztatott Vailand Erika, a munkaügyi központ elemző közgazdásza.

Az elmúlt hónapok adatai alapján nem aggódnak a Baranya Megyei Munkaügyi Központban sem: a nyári hónapokban tovább csökkent a regisztrált állástalanok száma, s immár alig haladja meg a 20 ezret. Csupán júniusban több mint 330-an tudtak elhelyezkedni. Mindez nemcsak az idénymunkáknak és a közhasznú foglalkoztatásnak köszönhető, hanem annak is, hogy például a megyében három gyártóbázist működtető Elcoteq az év végéig több mint ezer dolgozóval növeli a létszámát. Ugyanakkor az is tény, hogy már szinte kizárólag fizikai dolgozókra van igény, hiszen a szellemi munkát végző állástalanok száma az elmúlt időszakban a megyében is tovább gyarapodott. Mindemellett közel 425 fővel nőtt a pályakezdő munkanélküliek száma, akikből 2139-et tartanak nyilván. Az elmúlt néhány hétben több baranyai kis- és középvállalat jelezte, hogy a korábban bejelentettnél egyelőre kevesebb szakmunkásra tart igényt, mert átgondolja fejlesztési elképzeléseit.

Győr-Sopron-Moson megyében a legfrissebb adatok szerint 30 százalékkal kevesebben vannak állás nélkül, mint egy évvel korábban. A megyében alig több mint 8,2 ezer munkanélküli van, számuk csupán az elmúlt hónapban további 140-nel csökkent. A betöltetlen álláshelyek száma viszont júliusban 2471-ről 2705-re emelkedett. A megyei munkaügyi központ adatai szerint különösen az autó- és a gépipar, valamint a kereskedelem munkaerőigénye nőtt, elsősorban a szakképzett fizikai dolgozók iránt, míg a textiliparé tovább csökkent. Az elmúlt hónapokban több, főként Győrben és a környékén most letelepedő vagy telephelyét bővítő ipari vállalkozás jelzett foglalkoztatásbővítést.

A Fejér megyei adatok azt mutatják, hogy a térségben továbbra is dinamikusan növekszik a foglalkoztatás, hiszen csupán az elmúlt hónapban több mint ezer új álláshelyet jelentettek be. Figyelemre méltó, hogy a munkahelyet kínáló cégek között az országos átlagnál nagyobb a kis- és középvállalkozások aránya. A megyében jelenleg 13,4 ezer állástalan van, ez 330-cal kevesebb, mint egy évvel korábban, ám 232-vel több, mint júniusban. Ugyanakkor a Fejér Megyei Munkaügyi Központban is hozzátették: egy éve folyamatosan nő a munkaerőpiacra belépők száma is. Az elmúlt egy évben a regisztrált munkanélküliek száma Csongrád megyében 3100-zal csökkent. Csongrádban csupán júliusban 1560 új munkahelyet jelentettek be, döntően közepes méretű vállalatok.

HOZZÁSZÓLÁSOK