A mostani negyedév során eszközölt 18 kockázati tőke tranzakció összértéke 1,8 milliárd forintot tett ki, miközben négy társaságból sikeresen szálltak ki a befektetők. A lezárások száma az előző negyedévi 17-hez képest enyhe növekedést jelent. A kockázati tőkebefektetéseken túl ebben az időszakban két magántőke (private equity) tranzakció is sikerrel zárult.

A 18 kockázati tőkebefektetés összértéke 1,8 milliárd forintot tesz ki. A befektetések átlagértéke meghaladta a 100 millió forintot, 6 befektetés esetében a befektetett összeg ennél nagyobb, 12 esetben ez alatti volt, a befektetések értéke a 25 és 208 millió forint közötti sávban mozgott.

Bár a harmadik negyedévben az előző évhez viszonyítva a tranzakciós érték valamelyest csökkent, várható, hogy 2016-ban a magántőke aktivitása emelkedik és több nagyobb méretű tranzakció történik a magántőke piacon. A Jermie alapok és a Széchenyi Tőkealap (SZTA) várhatóan továbbra is egy biztos alapot adnak a korábbi fázisú befektetéseknek - jelzik előre a HVCA közleményében.

Fókuszban a szolgáltatások és a tudomány

A lezárt tranzakciók értékének 60 százaléka áramlott új befektetési célpontokhoz, a többi esetben folytatólagos tőkeinjekciók formájában került a tőke kihelyezésre. Az előző negyedévekhez hasonlóan tovább nőtt a legkorábbi fázisú cégekbe (startupokba) áramló kockázati tőke aránya: míg az év első negyedében a befektetett kockázati tőke értékének 51, a másodikban 57, addig a harmadik negyedévben 80 százaléka áramlott ezekhez a társaságokhoz. A fennmaradó közel 400 millió forint tőkén az úgynevezett növekedési fázisban lévő vállalkozások osztoztak.

A negyedévben több alapkezelő is aktív volt, összesen 9 alap helyezett ki tőkét a vizsgált időszakban. A legnagyobb összértékben tőkeállományt kihelyező alap egymaga mintegy 900 millió forintot fektetett be.

Az idei évben eddig a legtöbb kockázati tőkét az üzleti és ipari szolgáltatások (2,5 milliárd), az élettudományok (1,7 milliárd) és a fogyasztói szolgáltatások (1,1 milliárd) területe mozgósította, hasonlóan a 2014-es évhez. A három szektor a teljes tőkemennyiség 79 százalékát kötötte le. Az exitek közül három az üzleti és ipari termékek, egy pedig a pénzügyi szektorban zajlott le.