A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Ugyan a Magyar Nemzet szerint egy héten belül megjelenhet az agrár Széchenyi kártyáról szóló rendelet, lapunk értesülése szerint még mindig számos egyeztetés van hátra a termék feltételrendszerével, üzletszabályzatával kapcsolatban. Dolgozunk a mielőbbi elindítás lehetőségén − mondta szűkszavúan érdeklődésünkre Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Április elején még arról tájékoztatta a vidékfejlesztési tárca a nyilvánosságot, hogy a hónap végére megjelenhet a folyószámlahitel-program indításához szükséges rendelet (Napi Gazdaság 2011. április 6.). Akkor még a közigazgatási egyeztetési szakaszban volt a tervezet. Információink szerint bár a szaktárca sürgeti a mielőbbi indulást, leginkább banki aggályok és szempontok hátráltatják azt.

A vonatkozó kormányrendelet, amely a főbb paramétereket − mint a kétszázalékos állami támogatás, az állami garancia, illetve a garanciadíj-támogatás − rögzíti, már közel két hónapja megjelent. Korábban Krisán László megerősítette lapunknak, hogy  az első félévben mindenképp szeretnék a célcsoport számára elérhetővé tenni.

A főbb, az érintettekkel egyeztetésre váró kérdések az igényléssel, illetve az eljárásrendekkel kapcsolatosak, és még a bankokkal is meg kell állapodni a termékről. A VM arra törekszik, hogy a termék költségei igazodjanak a mezőgazdaság jövedelmezőségi viszonyaihoz. Krisán ezt azzal egészítette ki, hogy tárgyalnak arról, hogyan lehetne mind földrajzi, mind a folyósítás gyorsaságát tekintve minél szélesebb körben elérhetővé tenni a konstrukciót.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint múlt pénteken
Kép: a szükséges jogszabály tervezetét átküldték az igazságügyi tárcához

Annyiban már biztosan eltér majd a kiterjesztett ASZK a normál Széchenyi kártya konstrukciótól, hogy nem csupán a vállalkozások számára lesz elérhető, hanem őstermelők és családi vállalkozók is igényelhetik majd a VOSZ- és az iparkamarai irodákban.

Az igénylések kedvező elbírálása továbbra is a hitelt folyósító bankokon múlik, bár a mezőgazdasági tevékenység, illetve hitelcél mellett biztosan vizsgálják azt is, hogy a feltételül szabott minimum egy lezárt üzleti év milyen eredménnyel végződött. Az ASZK-nál több tekintetben is a normál Széchenyi kártya alapfeltételeiből indultak ki, így például az ASZK esetében sem feltétel a tárgyi biztosíték. Ötmillió forint alatt nem szükséges ingatlanfedezetet felajánlani, e fölött pedig bankja válogatja, hogy igényli-e. A díjak esetében a 0,8 százalékos kezelési költség kíséri a 3 havi Bubor plusz 4 százalékos szintet, amit csökkent a kétszázalékos kamattámogatás és az 50 százalékos garanciadíj-támogatás. Az agrár szereplőknél a legkomolyabb korlát a más szektorokénál lényegesen alacsonyabb, 7500 eurós határ lehet − amely ezen vállalkozói réteg számára a de minimis támogatás felső szintjeként szabott meg az Európai Unió.