A Bráz György tiszaújvárosi polgármester, Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója és Pethő Zsolt, a Mol Magyarország Downstream ügyvezető igazgatója által aláírt szerződés egyebek mellett jelentős adócsökkentésről szól. A helyi iparűzési adó hosszabb távon akár 1,3 százalékra is csökkenhet, az építményadó pedig négyzetméterenként 50 forinttal, 900 forintra mérséklődik.

Tiszaújváros a helyi gazdaság fellendítése és a munkahelyteremtés érdekében törekszik arra, hogy helyi adópolitikája kiszámítható legyen minden gazdasági társaságnak, e cél érdekében fogadta el a képviselőtestület a város adópolitikájának középtávú stratégiájáról szóló határozatát - mondta a polgármester, aki szerint a város egyik legfontosabb célja, hogy megtartsa a területén működő vállalkozásokat, és ösztönözze a befektetni szándékozókat idetelepülésükben.

Kifejtette: a város önkormányzata már korábban kinyilvánította szándékát, amely szerint teljes mértékben elkötelezett az ipari fejlesztésekben, a maga lehetőségeivel támogatja a TVK most épülő butadién üzemének, valamint az esetleg felépülő további gyárak tiszaújvárosi létesítését is.

Fasimon Sándor arról szólt, hogy a Mol-csoport középtávú stratégiájának meghatározásakor célkitűzésként fogalmazta meg a TVK által termelt alapanyagok további feldolgozását. Ennek első fázisaként épül meg a butadién-kinyerő üzem.

Elmondta: a Mol-csoport, és a hozzá tartozó TVK kedvezőnek ítéli, hogy Tiszaújváros önkormányzata a helyi iparűzési adó mértékét - a megvalósuló beruházások ütemezésében - a jelenlegi 2 százalékos szintről több lépcsőben 1,3 százalékra csökkenti. Az első lépésben 2015. január elsejétől 0,1 százalékponttal mérséklődik az adó 1,9 százalékra.

A TVK új butadién-kinyerő üzemének alapkövét a múlt kedden Orbán Viktor miniszterelnök és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója rakta le. A 35 milliárd forintba kerülő 130 ezer tonna éves kapacitású butadiéngyárat várhatóan 2015 második negyedévében adják át és az új üzem 8-15 milliárd forinttal növelheti a tiszaújvárosi vegyipari vállalat eredményét.