A Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétett határozatok szerint az M4 autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építési munkálataival kapcsolatban a Közbeszerzési Döntőbizottság újabb, ezúttal összesen 30 millió forint bírságot szabott ki a kivitelezőkre, a Colas Hungária Zrt.-re, a Swietelsky Magyarország Kft.-re, a Strabag Általános Építő Kft.-re, valamint a Közgép Zrt.-re. A Közgép Zrt. - az Euroaszfalt és a Pentavia Kft.-vel együtt - már a múlt héten is kapott egy komolyabb bírságot Sopron főterének felújításával kapcsolatban, ebben az ügyben összesen 25 millió forint bírságot szabott ki a KD. A bírságok oka, hogy a szerződések teljesítésébe jogsértően vontak be alvállalkozókat.

Az M4 autópálya Abony és Fegyvernek közötti első szakaszának kivitelezésében résztvevő Colas Hungária Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. egyetemlegesen 10 millió forint bírságot kapott, amiért tucatnyi alvállalkozójukat jogsértő módon vonták be a teljesítésbe, nem téve eleget a rájuk vonatkozó bejelentési és a kizáró okok hatálya alá nem tartozásról szóló nyilatkozattételi kötelezettségeiknek. Vagyis a megbízó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem tudta, pontosan milyen alvállalkozókkal dolgozik szerződött partnere és az sem volt egyértelmű, hogy az alvállalkozók jogosultak a közreműködésre a közbeszerzési szerződések teljesítése során.

Ugyanezen okok miatt kapott 10-10 millió forint bírságot a Közgép Zrt. és a Strabag Kft. is, ezek azonban az M4 autópálya második és harmadik szakaszának kivitelezését végezték.