Megbüntették az AXA-t

Az életbiztosítási szerződéseket kezelő adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer hiányosságai és más jogszabálysértések miatt 22,5 millió forint bírságot szabott ki az MNB ma közzétett határozatában az AXA Biztosítóra, két volt vezető tisztségviselőjét pedig 1-1 millió forintra büntette.
Napi.hu, 2014. június 6. péntek, 10:12
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott le az AXA Biztosító Zrt.-nél, amely jelentősebb jogszabálysértéseket is feltárt. A jegybank a vizsgálatba - amely többek között a társaságnak az időközben visszavont engedélyű Global Life Broker (GLB) biztosítási alkusszal való együttműködésére is kiterjedt - bevonta a biztosító korábbi vezérigazgatóját és egyik volt vezérigazgató-helyettesét is, miután egyes jogszabálysértések vonatkozásában személyes felelősségük lehetősége is felmerült.

Az MNB vizsgálata megállapította: az AXA Biztosító életbiztosítási szerződéseit kezelő adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszere nem zárta ki az utólagos kézi módosítások lehetőségét. Annak következtében, hogy 2012 végéig lényegében szabályozatlanul és ellenőrizetlenül történhettek manuális módosítások a biztosító - üzletmenete szempontjából kulcsfontosságú - rendszereiben, fordulhatott elő az is, hogy a biztosító informatikai rendszerében kézzel változtatták meg egyes, a GLB által közvetített és díjnemfizetés miatt már megszűnt életbiztosítási szerződések hatályossági állapotát. Ez azért történt, hogy a szerződések megszűnését ne rögzítsék, s így a GLB-nek ne kelljen a megszűnt szerződések után előzőleg kapott jutalékot visszafizetnie.

Az ellenőrzési rendszere nem támogatta az AXA Biztosítót abban sem, hogy kockázatelbírálása során kiszűrje a tényleges biztosítási vagy megtakarítási céllal nem rendelkező ajánlatokat a befektetési célú életbiztosításoknál. Így fordulhatott elő, hogy a GLB által közvetített szerződések egy jelentős részében maguk a biztosításközvetítők szerepeltek szerződő félként, akik a - jelentős, több esetben havi 500 ezer forint feletti összegű - biztosítási díjakat a biztosító által fizetett közvetítői jutalékból fizetve mesterségesen növelték, illetve tartották fenn a biztosítónál lévő biztosítási állományukat.

Az előbbiek, valamint a vizsgálat során feltárt további jogsértések miatt az MNB határozatában 20 millió forint felügyeleti és 2,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az AXA Biztosítóra, és 2014. szeptember 30-ig kötelezte a megállapított hiányosságok kijavításának igazolására. A vizsgálatba bevont két volt vezető tisztségviselőt a jegybank 1-1 millió forint személyi bírsággal sújtotta, miután a vizsgálat eredményei alapján a fenti jogszabálysértések miatt személyes felelősség terheli őket.

HOZZÁSZÓLÁSOK