A nyár végéig 900 ezer eurót ruháznak be a Knaus Tabbert Kft. Nagyorosziban lévő lakóautó- és lakókocsi-gyárában - írja a Világgazdaság.

Botka József, a Knaus Tabbert Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a holland HTP befektetői csoporttól ahhoz kért forrást, hogy a jelenlegi évi ezer darabos lakóautó-gyártókapacitást 2200-ra fejlessze. Kempingbuszokból a múlt évben a társaság a tervezett 800 helyett 970-et gyártott. Amíg egyre több kis kempingbuszra van megrendelés, a lakókocsik rendelésállománya stabil: ebben az évben is a tavalyi 2000 darab körtül lesz a gyártás. Ezen a területen nincs szükség kapacitásfejlesztésre, mert a cég legjobb, 2008. július végén, éppen a hitelválság kitörése előtt zárult üzleti évében még 4790 lakókocsi hagyta el a gyárat.

A Knaus Tabbert Kft. létszáma ősz óta folyamatosan nő, a bérelt dolgozókkal együtt már 300 fő. A bérelt munkások közül 40 szlovák állampolgár.

A társaság honlapja szerint a cég termelése és a gyártott modellek sokfélesége 2008-ig folyamatosan bővült, azonban 2008-ban a gazdasági világválság hatására a német anyavállalat pénzügyi problémái miatt a termelést 2009 márciusáig szüneteltetni kellett. Az anyavállalatot egy új, holland tulajdonos vásárolta meg, így a 2009-es és 2010-es évek alapvetően a cég termelésének és költségstruktúrájának átszervezésével, illetve új, piacképes modellek fejlesztésével teltek.

A kft. tevékenysége is folyamatosan bővült. A lakókocsigyártás mellett a németországi gyártóegységek alkatrész beszállítójává vált, különösen az olyan elemek esetében, melyek előállítása nagy emberi erőforrást igényelnek, sőt a nagyoroszi üzem megkezdte a legmagasabb minőségi kategóriát jelentő Tabbert Rossini lakókocsik gyártását is. A termékprofil is látványosan bővült, a lakókocsik mellett a gyár 2003-tól lakóautókat is gyárt, FIAT Ducato alvázakra szerelve.