Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Betegségét és halálának körülményeit a filmalap nem részletezte a közleményében. A 444 arra emlékeztet, hogy 2016 elején több napig feküdt egy budai szívklinikán a korábbi lábműtétek szövődményeként jelentkező érproblémái miatt.

Életútja

A Vajna András György néven született, de Andy Vajnaként ismert üzletember 1944. augusztus 1-én született Budapesten, 1956-ban családjával együtt hagyta el Magyarországot. Kaliforniában folytatott tanulmányokat, ekkor ismerkedett a filmezéssel is, de eleinte nem ezzel kezdett el foglalkozni. 1964-65-ben fényképészként dolgozott Hollywoodban. Később egy síbaleset után kitanulta a fodrászatot, ezután Hongkongban paróka és farmer gyártásával foglalkozott, majd moziüzemeltetésbe és filmgyártásba kezdett.

1976-ban Mario Kassarral együtt alapította meg a Carolco Pictures filmvállalatot, mely a nyolcvanas és kilencvenes években egy sor mozis kasszasikert gyártott, köztük az első három Rambo-filmet.

A Carolco Pictures nem volt egyértelmű sikersztori, mert míg filmjeik között több kasszasiker is volt, az Egyesült Államok adóhatóságának gyanús lett a cég. 1986-ban ugyanis tőzsdére vitték a társaságot, a behozott tőkéből nagyon magas gázsikat fizettek a sztároknak, amikkel még a nagy studiók sem versenyezhettek.

Ekkor 100 embert foglalkoztató vállalattá nőtte ki magát a társaság, amelyben eleinte csak Vajna és a libanoni Kassar voltak tulajdonosok, rajtuk kívül titkárnők dolgoztak csak. A tőzsdére lépéskor jött Peter Hoffman pénzügyi szakember a vállalathoz, aki átszervezte a Carcolót, a cég ekkor offshore-izálódott, a hatóság pedig nyomozni kezdett. Vajna 1989-ben adta el a 32 százalékos részesedését 100 millió dollárért, 40 millió dollár nyereségadót kellett volna fizetnie, de Hoffman segítségével ez is adóparadicsomokon át futott. Végül a céges és magán eljárást hatmillió dollár bírság megfizetésével megúszta.

Később indult filmes studiója, vállalkozása, a Cinergi közel sem volt nagy siker, mert bár a Disney-vel együtt is készítettek filmeket, csak az Evita, a Tombstone, a Dredd bíró lett kasszasiker. 1997-ben csendesen ment csődbe vállalkozása.

Hazai vizeken

A rendszerváltás után tért vissza Magyarországra. Vajna első budapesti kaszinóját, a Las Vegast 1991-ben az amerikai filmsztár, Sylvester Stallone nyitotta meg.

2011-ben Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére filmügyi kormánybiztosként részt vett a magyar filmipar finanszírozási rendszerének átalakításában, ennek részeként a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozásában, amely jelenleg évi 17,1 millió dolláros (4,5 milliárd forintos) költségvetéssel rendelkezik, és eddig több mint 70 produkciót, köztük 20 koprodukciót támogatott. Vajna közeli kapcsolatban állt a kormányfővel és az utóbbi években saját üzleti vállalkozásait is kibővítette Magyarországon.

2013 augusztusában házasodott össze a nála 38 évvel fiatalabb Palicsák Tímeával, aki fel is vette nevét. A ceremóniára Antonio Banderas otthonában került sor. Előző felesége Dobó Kata színésznő volt, akivel hét évig voltak együtt. Vajna első felesége, Ceci kínai származású volt, - a Femina.hu cikke szerint - házasságuk rövid ideig tartott, de egyetlen gyermekek is ebből a kapcsolatából volt, viszont Justin 2007-ben öngyilkosságot követett el.

Andy Vajna, az üzletember

A kaszinóit üzemeltető LVC Diamond Kft. az öt hagyományos kaszinó mellett tavaly elindította az első magyarországi online kaszinószolgáltatást. A főváros mellett így az interneten is monopolhelyzetbe került.

Vajna András médiafelvásárlási láza 2015-ben kezdődött, akkor első lépésként a TV2-csoportot vette meg, amellyel jogi vitába keveredett Simicska Lajos korábbi Fidesz-közeli vállalkozóval. Végül hozzákerültek a csatornák. A kormánybiztos tulajdonában lévő médiacsoport Spíler 2 TV és Spíler 3 TV néven is indított csatornákat, amivel egy év alatt 11-ről 15-re nőtt a tévétársaság kábelcsatornáinak száma. Az üzletemberé volt a több mint 40 kereskedelmi rádiós frekvencián elérhető Rádió 1 hálózata.

nem csillapodott 2017-ben. A már tulajdonában lévő TV2 mellé részesedést vásárolt Rákosi Tamás műsorgyártó cégében, az IKO-ban, valamint tovább terjeszkedett a nyomtatott sajtóban és a rádiós piacon is. Vállalata, az Avalue Befektetési Kft. megvette a Délmagyarország és a Kisalföld megyei lapokat, valamint a Bors című napilapot is jegyző Lapcom Kiadó Zrt.-t. Ezt aztán 2018 év végén a létre jövő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak ajándékozta ezeket.

A napi.hu kiadásában megjelenő, A 100 leggazdagabb 2018 listája szerint Andy Vajna Magyarország 14. leggazdagabb és 5. legbefolyásosabb személye volt. Akkor 69 milliárd forintra becsülhető vagyona volt.

Orbán Viktor is elbúcsúztatta: