Meghalt Andy Vajna

1956-ban családjával menekült el, majd a rendszerváltáskor tért vissza. Parókagyártó, fényképész is volt, míg producerként befutott. Élete végére médiamogul és kormányzati szereplő lett. Andy Vajna 75 évesen hunyt el Budapesten.
Szabó Dániel, 2019. január 20. vasárnap, 11:48
Fotó: MTI Fotó - Balogh Zoltán

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Betegségét és halálának körülményeit a filmalap nem részletezte a közleményében. A 444 arra emlékeztet, hogy 2016 elején több napig feküdt egy budai szívklinikán a korábbi lábműtétek szövődményeként jelentkező érproblémái miatt.

Életútja

A Vajna András György néven született, de Andy Vajnaként ismert üzletember 1944. augusztus 1-én született Budapesten, 1956-ban családjával együtt hagyta el Magyarországot. Kaliforniában folytatott tanulmányokat, ekkor ismerkedett a filmezéssel is, de eleinte nem ezzel kezdett el foglalkozni. 1964-65-ben fényképészként dolgozott Hollywoodban. Később egy síbaleset után kitanulta a fodrászatot, ezután Hongkongban paróka és farmer gyártásával foglalkozott, majd moziüzemeltetésbe és filmgyártásba kezdett.

1976-ban Mario Kassarral együtt alapította meg a Carolco Pictures filmvállalatot, mely a nyolcvanas és kilencvenes években egy sor mozis kasszasikert gyártott, köztük az első három Rambo-filmet.

A Carolco Pictures nem volt egyértelmű sikersztori, mert míg filmjeik között több kasszasiker is volt, az Egyesült Államok adóhatóságának gyanús lett a cég. 1986-ban ugyanis tőzsdére vitték a társaságot, a behozott tőkéből nagyon magas gázsikat fizettek a sztároknak, amikkel még a nagy studiók sem versenyezhettek.

Ekkor 100 embert foglalkoztató vállalattá nőtte ki magát a társaság, amelyben eleinte csak Vajna és a libanoni Kassar voltak tulajdonosok, rajtuk kívül titkárnők dolgoztak csak. A tőzsdére lépéskor jött Peter Hoffman pénzügyi szakember a vállalathoz, aki átszervezte a Carcolót, a cég ekkor offshore-izálódott, a hatóság pedig nyomozni kezdett. Vajna 1989-ben adta el a 32 százalékos részesedését 100 millió dollárért, 40 millió dollár nyereségadót kellett volna fizetnie, de Hoffman segítségével ez is adóparadicsomokon át futott. Végül a céges és magán eljárást hatmillió dollár bírság megfizetésével megúszta.

Később indult filmes studiója, vállalkozása, a Cinergi közel sem volt nagy siker, mert bár a Disney-vel együtt is készítettek filmeket, csak az Evita, a Tombstone, a Dredd bíró lett kasszasiker. 1997-ben csendesen ment csődbe vállalkozása.

Hazai vizeken

A rendszerváltás után tért vissza Magyarországra. Vajna első budapesti kaszinóját, a Las Vegast 1991-ben az amerikai filmsztár, Sylvester Stallone nyitotta meg.

2011-ben Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére filmügyi kormánybiztosként részt vett a magyar filmipar finanszírozási rendszerének átalakításában, ennek részeként a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozásában, amely jelenleg évi 17,1 millió dolláros (4,5 milliárd forintos) költségvetéssel rendelkezik, és eddig több mint 70 produkciót, köztük 20 koprodukciót támogatott. Vajna közeli kapcsolatban állt a kormányfővel és az utóbbi években saját üzleti vállalkozásait is kibővítette Magyarországon.

2013 augusztusában házasodott össze a nála 38 évvel fiatalabb Palicsák Tímeával, aki fel is vette nevét. A ceremóniára Antonio Banderas otthonában került sor. Előző felesége Dobó Kata színésznő volt, akivel hét évig voltak együtt. Vajna első felesége, Ceci kínai származású volt, - a Femina.hu cikke szerint - házasságuk rövid ideig tartott, de egyetlen gyermekek is ebből a kapcsolatából volt, viszont Justin 2007-ben öngyilkosságot követett el.

Andy Vajna, az üzletember

A kaszinóit üzemeltető LVC Diamond Kft. az öt hagyományos kaszinó mellett tavaly elindította az első magyarországi online kaszinószolgáltatást. A főváros mellett így az interneten is monopolhelyzetbe került.

Vajna András médiafelvásárlási láza 2015-ben kezdődött, akkor első lépésként a TV2-csoportot vette meg, amellyel jogi vitába keveredett Simicska Lajos korábbi Fidesz-közeli vállalkozóval. Végül hozzákerültek a csatornák. A kormánybiztos tulajdonában lévő médiacsoport Spíler 2 TV és Spíler 3 TV néven is indított csatornákat, amivel egy év alatt 11-ről 15-re nőtt a tévétársaság kábelcsatornáinak száma. Az üzletemberé volt a több mint 40 kereskedelmi rádiós frekvencián elérhető Rádió 1 hálózata.

nem csillapodott 2017-ben. A már tulajdonában lévő TV2 mellé részesedést vásárolt Rákosi Tamás műsorgyártó cégében, az IKO-ban, valamint tovább terjeszkedett a nyomtatott sajtóban és a rádiós piacon is. Vállalata, az Avalue Befektetési Kft. megvette a Délmagyarország és a Kisalföld megyei lapokat, valamint a Bors című napilapot is jegyző Lapcom Kiadó Zrt.-t. Ezt aztán 2018 év végén a létre jövő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak ajándékozta ezeket.

A napi.hu kiadásában megjelenő, A 100 leggazdagabb 2018 listája szerint Andy Vajna Magyarország 14. leggazdagabb és 5. legbefolyásosabb személye volt. Akkor 69 milliárd forintra becsülhető vagyona volt.

Orbán Viktor is elbúcsúztatta:

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.01.21 13:13

Vajon az új kaszinótulaj is megkapja az adómentességet?

Vajon a tv2 és a splílerek új tulaja is finanszírozza majd a veszteségeket?

A spílerek megmaradnak egyáltalán?
A tv2 miért nincs már a fidesznyik alapítvány markában?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.21 10:26

"A Carolco Pictures nem volt egyértelmű sikersztori, mert míg filmjeik között több kasszasiker is volt, az Egyesült Államok adóhatóságának gyanús lett a cég."

"A tőzsdére lépéskor jött Peter Hoffman pénzügyi szakember a vállalathoz, aki átszervezte a Carcolót, a cég ekkor offshore-izálódott, a hatóság pedig nyomozni kezdett. Vajna 1989-ben adta el a 32 százalékos részesedését 100 millió dollárért, 40 millió dollár nyereségadót kellett volna fizetnie, de Hoffman segítségével ez is adóparadicsomokon át futott. "

"1997-ben csendesen ment csődbe vállalkozása."

És ekkor hazajött oligarchának, ebbe az ócska mutyiországba, ahol nem kell holmi adócsalásokért meg egyéb mutyikért felelni, legalábbis az oligarcháknak. Ahol rovott múlttal, adócsalással a háta mögött is kormányzati főmufti lehet valaki, a többi mutyielvtárs még csodálja is ezért, ebben az ócska mutyiországban.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2019.01.20 22:27

@Panzerkraftwagen_Drei: Az még el is menne, de idegesítő, hogy minden egyes mondókájához új topicot nyit, oszt tele offolja a semmit. szétesik a komment szekció.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.01.20 22:24

@Panzerkraftwagen_Drei:
Csak nem ő lenne a cybertérben közismert Pálesszia? :DDD Évike drága?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.20 21:14

@Mecsabesz: ez Hedviga, alias Isabella stílusa. Betintázik, aztán idejön beszélgetni önmagával. Ma pl. már délelőtt betintázott, kommentelt egy sort, aztán bealudt, de estére magához tért, rátöltött és megint visszajött. Valami gyógyszert is szed rá szerintem, nem csoda hogy égbekiáltó ostobaságokat ír.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html