Meghátrált a PannErgy Gödöllőn

A PannErgy Nyrt. eláll attól, hogy a gödöllői geotermikus projektjét az eredeti tervek szerint valósítsa meg, ugyanakkor megvizsgálja egy új, termálvíz rendelkezésre állását nem igénylő műszaki koncepció megvalósítását.
MTI-Eco, 2015. december 18. péntek, 22:15
Fotó: Napi.hu

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közölte, hogy újraértékelte a gödöllői projekt kilátásait, és megállapította, hogy a megvalósítási kockázatok, a felmerülő kereskedelmi és üzleti bizonytalanságok, a megfelelő méretű hőátvevő partnerek rendelkezésre állása és az elérhető hatósági- és piaci értékesítési hőár mértéke nem támasztja kellően alá a projekt folytatását.

Ezzel összhangban a PannErgy vezetése egy másik, termálvíz rendelkezésre állását nem igénylő műszaki koncepció megvalósítását vizsgálja meg - tették hozzá. Ez a koncepció az eredetinél lényegesen kisebb kapacitású energiatermést tesz lehetővé, előzetes számítások szerint évenként 20-30 terajoule mennyiséget állítana elő.

A gödöllői projekt elvetése révén a cégnél a negyedik negyedévben megközelítőleg 900 millió forint egyszeri konszolidált veszteséghatás keletkezik. Ezt ellensúlyozni fogja az a közel 1,1 milliárd forintos tranzakciós nyereség, amire a cég a DoverDrill Kft. által értékesített ingatlan és visszasajtoló kút révén tett szert - olvasható a közleményben.

Az egész városban kiváltották volna a fűtési energiát

A Pannergy projektcége 2011-ben végezte el az első kútfúrást a gödöllői térségben. Az eredeti tervek szerint a város távfűtésének energiaforrását teljes egészében kiváltották volna geotermikus energiával, megfelelő vízhozam és hőfok esetén villamosenergia termelésére is használták volna a kinyert forró vizet.

A PannErgy Nyrt. 2014-ben 2,290 milliárd forint értékesítési árbevételre tett szert, ez 78,9 százalékkal magasabb a 2013. évi 1,280 milliárd forintnál. Az adózás utáni eredmény 457 millió forint veszteség volt, 54,4 százaléka a 2013-as 840 millió forint veszteségnek.

A PannErgy részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek. A részvény legutolsó, december 18-i záróára 367 forint volt. Az elmúlt egy év alatt a legmagasabb ára 402 forint, a legalacsonyabb 280 forint volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2015.12.19 14:04

Örülök, hogy a pannergys hülyeségkről méteres cikkeket tudtok írni.

Bezzeg arról nincs egy betü sem, hogy miért nem viszik le a gáz árát miközben a köolajár 100 dollárról 35-40 dollárra azaz a harmadára esett le... márpedig a világpiaci köolajár függvénye ugyebár a gáz ára..

A piaci alapon árazott benzin meg dizel persze jócskán tudott esni... de a "Nagy rezsicsökkentés" a csindradatta után valahogy elhalt mint napraforgó a reglonozás után ..
szóval Viktorkám lehet biza gázárat csökkenteni futólépésben !

(Mellesleg a gdp.-t is megdobja vagy 2% al az occsó olajár vagyis lényegében ami van növekedés az az EU.-s pénz+olajár/gázár csökkenés - a kormány hülyeségeinek az egyenlege )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.12.19 09:03

Termálvíz nélkül nem egyszerű, így csak egy nagy árnyékra vetődés lett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html