Meghökkentő ügyek derültek ki a bedőlt Buda-Cashnél

Köddé vált állampapírok, a számlatulajdonosoknak sokmilliós kárt okozó tranzakciók kísérik a Buda-Cash Brókerházhoz kirendelt felügyeleti biztos tevékenységét. A károsultak feljelentést tettek - írja a Népszabadság.
Napi.hu, 2015. december 5. szombat, 14:05
Fotó: Napi.hu

Az érintett ügyfelek azt követően fordultak a laphoz, hogy az megírta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felszámolócége, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSF) által a brókerházakhoz kijelölt biztosok felhatalmazás nélkül zártak olyan nyitott ügyleteket, amelyeknek a fedezete beazonosíthatóan megvolt az ügyfelek számláján. A három bajba jutott társaságnál ez a kár 100 millió forint körüli lehet, de most az ügyfelek azt állítják: csak a ­Buda-Cashnél a kár megközelíti a félmilliárdot.

A nevük mellőzését kérő ügyfelek dokumentumokkal tudják igazolni: a kirendelt felügyeleti biztos működése alatt a számláikról értékpapírok tűntek el. Ez ahhoz hasonlítható, mintha valakinek a folyószámlájáról tűnne el pénz - olvasható a Népszabadságban. ­Ebben az esetben diszkont-kincstárjegyekről (dkj), vagyis állampapírokról van szó. A számlakivonat, amelyet a lap munkatársa megtekintett, arról tanúskodik, hogy több mint 20 millió forintnyi dkj vált köddé egyik napról a másikra.

Megdöbbentő módon a "hiányt" mutató számlakivonaton egyetlen ügyletet sem találnak, amely utalna arra, hogy az értékpapírokkal mi történt. Csak az a biztos: a papírok eltűntek, annak ellenére, hogy az ügyfél semmiféle tranzakcióra nem adott megbízást. Ilyet nem is tehetett volna, mivel ezt a brókercég tevékenységi engedélyének felfüggesztését követően a felügyelet megtiltotta. Tehát az értékpapíroknak meg kellene lenniük.

Azzal kapcsolatban, hogyan tűnhettek el ügyfélszámláról értékpapírok, a Buda-Cash felszámolóját, a PSFN-t és az MNB-t is megkereste a napilap, de csak annyi választ kaptak: minden információt megtalálható a PSFN internetes oldalán. Ezen azonban a lap munkatársa nem akadt olyan információra, amely feleletet nyújtott volna kérdéseikre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BPartner, 2015.12.06 13:38

Ha bizonyíték van rá, hogy bűncselekmény történt, akkor lépni kell. Önhitben ringatja magát az, aki azt hiszi, hogy azért mert valaki a munkáját végzi, mondjuk egy felszámolóbiztos, az mindig a lehető legjobban odafigyel mindenre és tökéletesen látja el a feladatát. MInt bármilyen más munka ez is unalmas, hibázhat is, elkönnyelműsködheti a dolgot. Ki teljesít mindig minden körülmény között 100%-on:? Senki.

Akinek leginkább érdekében áll az ügy tisztázása, az bizony nem lazsálhat, állandóan rajta kell tartania a szemét azokon, aki elvileg "neki és érte" dolgoznak. Ha homokszem kerül a gépezetbe, akkor azonnal lépni kell. Rendőrség, bíróság, ügyvédek. Aki nem segít magán, azon senki sem fog.

A bűncselekmény nem attól bűncselekmény, hogy elkövetik, hanem attól, hogy ezt valaki észreveszi, bejelenti bizonyítékokkal és a végére is akar járni. Egyébként a szőnyeg alá lehetne söpörni.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2015.12.06 09:43

@Rodent: "Azert a Questor ugyeben nem ilyen egyszeru a kerdes, ha az adofizetok penzebol kartalanitanak bizonyos ugyfeleket. "

Ezek az adófizetők juttattak hatalomra egy olyan kormányt, ahol a korrupción és a lopáson kívül semmi nem létezik. Ennek bőven volt előzménye, így az információ megvolt.

Így aztán megtörténhetet, hogy bár az előző kormány 2010-ben eltiltotta a Quaestort a BEVA garancia hamis ígéretétől, a kormányváltás után "természetesen" ez nem került nyilvánosságra, és a fideszes Tarsoly cége évekig a felügyelet tudtával verte át a magyar embereket.

Haszonlesők? Tavaly a kötvényekre adtak 6-8% kamatot, a nyugdíjpénztárak mindegyike 8-10% eredményeket ért el, és ezek mindegyike ellenőrzött szervezet.. Vagy ott vannak az állami szintű "befektetők", elvileg ugye ők okosabbak a pór népnél, ők is vitték a pénzüket a Quaestorba, tehát a magyar kisbefektetőt igen bajos haszonleséssel vádolni.

Az anyagi felelős egyértelműen a felügyeleti jogkörrel ellátott MNB. A madzsar kormány és Matolcsyék a kártalanítási összeg többszörösét szórják el, tehát a magyar adófizetőknek semmibe nem kerül a kártalanítás. Csak akarat kérdése lenne, hogy egy évben az eddig elszórt pénz mondjuk "csak" 80%-át szórják el.

Az állampapírok ellopása sejteti mekkora káosz lehet az Orbán kormányban, szinte biztos hogy belső lopások is történtek, és a hiányt a magyar kisbefektetők számláinak megcsapolásával próbálják megoldani.

Nem csodálkozok azon, hogy a maffiakormány a leghatásosabb eszközökkel próbál figyelmet elterelni a szennyeséröl: ezek a menekültekkel szembeni gyűlölet felkorbácsolása, közbeszéd erőteljes tematizálása, Biszkuzás.

Biztos vagyok benne, hogy a maffia nem a menekültektől fél valójában, hanem attól az időtől, amikor már nem arra figyel a magyar társadalom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.12.06 09:15

@kasi: khm...

Valaki nemrég azt mondta: ha törvény van róla, akkor törvényes.
Ugyanez ha jól emlékszem hozott már törvényt 1 nap-1 hét alatt is, amit aztán többször is átfazoníroztak.


Ha a BudaCash és a nemisemlékszemmilyen utazási iroda esetében is lesz állami kárpótlás, majd akkor beszélhetünk arról, hogy az állam által is csődbe segített quaestor esetében nem kivételről van szó!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.12.06 06:11

@kasi: Azert a Questor ugyeben nem ilyen egyszeru a kerdes, ha az adofizetok penzebol kartalanitanak bizonyos ugyfeleket.
Ha pedig kiderul, hogy a hatterben milyen fideszes ugyeskedesek voltak, akkor az mar sok embert erdekelhet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kasi, 2015.12.06 05:49

@Bali01: Mivel ez az egész ügy néhány felelőtlen, extrahozamra ácsingózó befektető ügye csupán, a társadalmat nem nozgósítja. Ahhoz képest, hogy az ellenzéki sajtó mekkora habot ver belőle, a közvéleményt meglehetősen hidegen hagyja az ügy.
Ez érthető is, amikor sorozatosan kiderül, hogy a könnyelműen és felelőtlenül befektetők és eladósodók kerülnek bajba Magyarországon.
Szerintem, ha nem lett volna tömeges a csőbehúzás, akkor a devizahitel ügye is szimpla magánügy maradt volna.
Nagyon helyesen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html