Az MKB Bank anyavállalata, a Bayerische Landesbank az idei első félévben újra nyereséget tudott realizálni, hála a költségcsökkentéseknek és a befektetései javuló megtérülésének, ám a menedzsment várakozásai szerint a romló hitelállomány miatt az évet így is veszteséggel zárhatja. A második legnagyobb állami kézben lévő német bank nettó profitja 359 millió euró volt azt követően, hogy az előző év azonos időszakában még 722 millió eurós veszteséget ért el, s ezt követően állami megmentésre szorult.

Michael Kemmer vezérigazgató szerint a kedvezőtlen kelet-európai gazdasági kilátások miatt tovább nőhet a fizetésképtelen hitelek aránya a teljes hitelportfólión belül, így a társaság veszteséggel zárhatja az évet. A társaság céltartalékait a várható hitelbedőlések ellen közel négyszeresére, 704 millió euróra növelte az első félévben.

Kemmer ugyan nem adott éves profit-előrejelzést, ám jelezte, akár veszteséggel is zárulhat az év a BayernLB számára, ennek oka elsősorban a kelet-európai térségben növekvő bedőlő hitelállomány lehet.

A BayernLB korábban 10 milliárd eurós tőketámogatást, közel 5 milliárd eurós eszközkockázati garanciát kapott a bajor tartományi kormányzattól, amely cserébe 94 százalékos tulajdonrészt szerzett a pénzintézetben, egyúttal komoly átalakításokra kötelezte a menedzsmentet.

Eszerint a banknak 2013-ig meg kell válnia munkaerő-állomány 29 százalékától, ám célszámok elérése érdekében többek között az osztrák Hypo Alpe-Adria és a magyar MKB Bank leányvállalatait is eladhatja. A két pénzintézet piacképessé tétele már megkezdődött - nyilatkozták a BayernLB-nél.