A jövőben az MNB többségi vagy kizárólagos tulajdonában lévő társaságok az üzleti titokra hivatkozva megtagadhatják bizonyos közérdekű adatok kiadását. Ez is benne marad ugyanis - az MNB-s vezetők fizetésemelése mellett - a jegybanktörvény módosításának átdolgozott tervezetében, melyet a Fidesz a napokban készül benyújtani. Az Alkotmánybíróság ugyanis csak a jegybanki alapítványok adatainak eltitkolását minősítette az alaptörvénnyel ellentétesnek - írta a lap.

Az ellen viszont nem emelt kifogást, hogy az MNB-re már most is érvényes adatkezelési szabályok vonatkozzanak a jegybank által legalább ötven százalék plusz egy részvény erejéig birtokolt cégekre. Vagyis, ha úgy ítélik meg, hogy a tőlük kért adatok nyilvánosságra kerülése pénzügyi vagy devizapolitikai érdeket sérthet, akkor azok kiadását megtagadhatják.

Csakhogy az MNB legalább többségi tulajdonában lévő kilenc társaság közül mindössze egynek, a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-nek lehetnek piaci konkurensei. A többi társaság monopolhelyzetben van. Így mintha a passzusokat a MARK-ra szabták volna, ami viszont túlbiztosításnak tűnik, hiszen annak adatkiadását a hatályos szabályok már most is korlátozzák - véli a Világgazdaság.