Megjött a magyarok esze?

Egyre népszerűbb a bankkártyás vásárlás és a kártya használatában is egyre tudatosabbak a fogyasztók - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu elemzője az M1-en.
Domokos László, 2017. július 16. vasárnap, 12:45
Fotó: Napi.hu

Ez a folyamat kedvező, mert a készpénzhasználat, a pénz gyártása, szállítása nagyon drága, illetve minél több készpénz van a gazdaságban, annál erősebb lehet a fekete- vagy szürkegazdaság - mondta a szakértő.

A bankkártyás csalásokkal kapcsolatban elmondta: a korábbinál ritkábban fordul már elő, hogy valaki a kártyája mellett tartja a pin-kódját, de ha egy ellopott bankkártyát a saját kódjával használnak, akkor az nem a bank, hanem a tulajdonos felelőssége.

Egyúttal figyelmeztetett arra is, hogy a tulajdonos soha ne adja ki a kezéből a bankkártyát, mert ha fizetésnél elviszik, az lehetőséget adhat arra, hogy lelopják róla az adatokat - írta az MTI.

Érdemes sms-értesítést kérni a vásárlásokról, így kiderül, ha valaki más használja a kártyát, illetve az adatokat, és ilyenkor azonnal fel kell hívni a bankot. A tulajdonosnak 50 ezer forintig van felelőssége, eddig kell állnia a kárt, ha visszaélés történik. Jövőre ez az összeg már csak 15 ezer forint lesz, ami kedvező az ügyfeleknek - hívta fel a figyelmet Gergely Péter.

HOZZÁSZÓLÁSOK