Egy hétvégén nagyságrendileg százezer jegyet értékesít a vasúttársaság. Jellemző, hogy az utasok nem karácsonykor indulnak el, hanem pár nappal előtte, igazodva az iskolai szünethez. Jelentősen nagyobb utasforgalom a megyeszékhelyek és a főváros közötti forgalomban várható − tájékoztatta lapunkat a vasúttársaság.

Karácsony előtt azonban nemcsak az értékesített jegyek száma nő meg, hanem az átlagos utazási távolság is. A belföldi fizető utazások átlagos távolsága 48 kilométer, ez azonban decemberben 49 kilométerre nő a megugró rokonlátogatások száma miatt. A megnövekedett belföldi forgalom mellett a nemzetközi vonatok kihasználtsága is növekszik. Mindez egész decemberben érezteti hatását, mivel sokan választják az advent idején hétvégi programnak a bécsi karácsonyi vásár látogatását. Így a reggelente Bécsbe tartó, illetve a késő délutáni budapesti railjet vonatok közel maximális kapacitáskihasználtsággal közlekednek. Az adventi forgalomban a MÁV-Start mentesítő vonatokat is indított Bécsbe, a december 8-án indulót több mint ötszáz utas, míg a december 15-én indított mentesítő vonatot több mint 350 utas vette igénybe.

Pluszkocsikat állítanak forgalomba, december hozza a legtöbb bevételt

A vasúttársaság az ünnepek környékén szinte minden járművét beveti, ilyenkor több mint 2700 vasúti járművet üzemeltet, négyszáznál is több motorvonatot, motorkocsit, és körülbelül 2300 személykocsit. A várhatóan kiemelkedő utasforgalom miatt az ünnepi csúcsidőszakokban a vonatokat pluszkocsikkal megerősítve közlekedteti a vasúttársaság, az összes rendelkezésre álló üzemképes jármű felhasználásával. A társaságnál azt is elmondták, hogy a karácsonyi ünnepi forgalom mind a belföldi, mind a nemzetközi bevételeket pozitívan befolyásolja. Augusztus után december hozza a legtöbb bevételt a MÁV-Startnak.