Megszólalt a Wizz Air-vezér - ez volt a legnagyobb fapados IPO

A befektetők csupán töredékét kapták meg az általuk igényelt részvénymennyiségnek annak ellenére, hogy az eredetihez képest növeltük az eladott mennyiséget.
Almás Andor, 2015. február 25. szerda, 16:20
Fotó: Napi.hu

Több mint kilencszeres túljegyzéssel igazolta az előzetes várakozásokat a Wizz Air-kibocsátás. A befektetők csupán töredékét kapták meg az általuk igényelt részvénymennyiségnek annak ellenére, hogy az eredetihez képest növeltük az eladott mennyiséget - mondta el Váradi József vezérigazgató a Napi.hu-nak. Hozzátette: a céghez befolyt pénzt nem sürgős azonnal elkölteni, azt inkább a társaság mérlegének megerősítésére használják fel. Ezzel javul a banki megítélésünk, sokkal több olcsóbb forráshoz juthatunk és folytathatjuk a cég dinamikus növekedését - fogalmazott Váradi.

A feltételes kereskedés már megindult a részvényekkel és hétfőn már el is juthatnak azok a befektetőkhöz - akkor indul a hivatalos kereskedés. A fő szervező Citigroupnak a most eladott 23 millió 360 ezer részvény mellé további 3 millió 504 ezer részvényre van túljegyzési opciója a fő tulajdonos Indigo Partners által kezelt alapoktól. Váradi elmondta, hogy ennek lehívásáról még nem született döntés, erre mától 30 nap áll rendelkezésre, de ettől függetlenül a Wizz Air lett a legnagyobb kibocsátás a fapados légitársaságok történetében.

Amint arról beszámoltunk, erős kereslet mellett 11,5 fontos áron keltek el a Wizz Air részvényei, a befektetők többsége az USA-ból és a kontinentális Europából került ki, de néhány száz magyar kisbefektető is beszállt. A társaság a befolyt mintegy 103 millió fontot (több mint 140 millió euró) elsősorban mérlegének erősítésére használja fel, amivel a korábbinál több és olcsóbb forrás felhasználására nyílik majd lehetősége (repülőgépeket elsősorban lízingelni szokták a légitársaságok).

A Forbes magazin blogja szerint a Wizz Air részvénykibocsátásával többen is bekerülhettek a milliárdosok klubjába, köztük Váradi József vezérigazgató és Varga Zoltán, a legnagyobb magyar magánrészvényes. Varga Zoltán pakettje a kibocsátási árral számolva mintegy 17 milliárd forintot ér, Váradi József részvényeinek értéke pedig 15 milliárd forintra tehető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2015.02.26 13:34

Na mivan, hol a sok habzo szaju fideszb@rom?

Kiderult mar mit keresett Oszko a wizzair -ben? :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2015.02.26 02:18

Ez az a ceg amelyik a sok narancsp@raszt szerint csak veszteseget termel, ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html