Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kevésbé ismert része a társasági adókedvezmény (tao) felajánlását lehetővé tévő rendszernek, hogy a cégek nemcsak sportklubokat, -szövetségeket támogathatnak, hanem kulturális célokat is, így például színházakat. A sportfinanszírozáshoz hasonlóan a kulturális körökben is voltak problémák, de nem az áttekinthetetlen felhasználással, hanem a jogosultság igazolásával. A tao-törvény ugyanis a színházak, társulatok esetében leginkább a jegyeladáshoz köti a finanszírozhatóságot. Viszont tucatjával tűntek fel olyan szervezetek, amelyekről senki sem hallott, működésük nehezen volt igazolható, mégis rengeteg támogatást kaptak. Ennek a rendszernek most viszont vége:

Jelenlegi formájában biztosan megszűnik az előadó-művészetek tao-támogatása - értesült az Index.

Oldalfüggetlenül eddig is mindenki egyetértett azzal szakmán belül, hogy a fenti okok miatt a tao-támogatások megreformálására szükség van a kulturális közegben (erről ebben a cikkben számoltunk be részletesen). Azonban leginkább nagyobb kontrollt, szigorúbb ellenőrzését, hatósági fellépést váltak a visszaélőkkel szemben. A teljes törlés drasztikus lehet ugyanis a színházak szempontjából.

Jelenleg ugyanis úgy fest a modell, hogy egy 1000 forintos jegy eladására a következő évben 800 forint támogatás jöhetett a cégek adó felajánlásából, ami a bevételek duplázását jelentette eddig. Hogy ez mennyire fontos bevételi forrás volt, a portál a következő adatokat említi:

"A támogatási forma mindenkit érint: legfőképpen azokat a magánszínházakat - például a Centrál Színházat, az Átriumot, a Rózsavölgyi Szalont, az Orlai Produkciós Irodát, a Játékszínt, a Veres1Színházat -, amelyek nem kapnak éves állandó támogatást az államtól, így sokkal nagyobb arányban kell a jegybevételekre fókuszálniuk. Ez a szám akár a teljes bevétel 60 százaléka körül is lehet, míg a nagy budapesti kőszínházaknál ez akár 15-25 százalék körül is mozoghat."

Ők most mind bosszankodhatnak azon, hogy tavaly a gyakorlatilag fiktív színházak tavaly 5,6 milliárd forint közpénzt tettek zsebre a tao-törvény révén nehezen igazolható és ellenőrizhető bevallásaikkal.

Most viszont a törvény módosításával - amely egy adóügyi törvénycsomagba bújtatva került nyilvánosságra - most az egész rendszert teljesen eltörölné. De nem tudni, hogy pontosan hogyan: mivel a javaslatot a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) nem tárgyalta meg, noha törvény szerint egy hasonló javaslat elfogadása előtt ez kötelező (még ha ennek többnyire semmilyen valós hatása nincs is).

Két elmélet van a színházi szakmán belül: egy központi bizottság dönti majd el, hogy ki kaphat forrást, ami lényegében állami kézbe helyezné sok független műhely sorsát. Míg egy másik feltételezés szerint a pénz a költségvetésbe kerülne és onnan osztanák el, de van olyan verzió is, hogy a kiemelt státuszú intézmények között osztanák el a pénzt.

A törvény egy másik pontja is módosul: már sportpálya-üzemeltetésre is lehet adakozni.

További részletekért olvassa el az Index cikkét ide kattintva.

A fotó forrása: Pixabay.