Működésének pénzügyi fenntarthatatlansága, a hírszolgáltatás iránti valós megrendelői érdeklődés hiányában a Független Hírügynökség működtetői, a Braun & Partners tulajdonosai a hírügynökség megszűntetését kezdeményezik - értesült a Kreatív Online.

A Független Hírügynökséget 2004-ben alapította több magánszemély. Elsődleges céljuk a kisebb hírigényű médiumok kiszolgálása volt, első megrendelői közé tartozott az RTL Klub és a Sláger Rádió is. A hírügynökség 2011 februárjában került új tulajdonoshoz, a Braun & Partnershez, és számos új pozícióra érkeztek szakemberek: az ügyvezetői feladatokra Breitner Miklóst kérték fel, a hír- és tartalomügynökség főszerkesztői posztjára Szörényi Péter került.

A Független Hírügynökség tájékoztatása szerint napi 150-200 hírt, valamint rádiók számára készített hangos hírt adott ki, ám a médiumoktól származó hír-árbevétele nem érte el a hírszolgáltatás költségeinek 15 százalékát, ami a működtetéshez szükséges.

"A Független Hírügynökség által az elmúlt napokban kezdeményezett, és több médiavállalat által támogatásáról biztosított, a független hírszolgáltatás megőrzését célzó együttműködési folyamat sikertelenül zárult. A megbeszéléseken részt vevő médiavállalatok úgy döntöttek, a közös és önálló, független hírszolgáltatás fedezésének költségeit, együttműködésre épülő modell kidolgozását nem vállalják"- derül ki a Braun & Partners közleményéből. Az együttműködés azt jelentette volna, hogy a médiavállalatok előfizetés ellenében teljes ellenőrzést, irányítási jogokat és pénzügyi betekintést kaphattak volna.

A korábbi tervek szerint a hírügynökségi szolgáltatás mellett tartalomszolgáltatásra is szerződtek volna. Úgy képzelték, hogy bizonyos témaköröket kínálnak fel a médiumoknak, amiket az orgánumoknak megfelelő mélységben és hangvétellel dolgoznak fel. A Magyar Távirati Iroda (MTI) ingyenes szolgáltatását korábban Breitner Miklós nem találta veszélyesnek, azt gondolták, hogy a médiavállalatok az ezáltal felszabaduló pénzt éppen a Független Hírügynökségnél fogják elkölteni.