Úgy tűnik, hogy a General Electric - termelés-átcsoportosítások és az új beruházások révén - meg tud őrizni 461 munkahelyet abból a 2570-ből, amelynek leépítését a fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt döntötte el egy tavaly októberben két éves átalakítási program keretében.

Az átszervezés keretében az üzletág 2010-2011 során leállítja az Európai Unió energiahatékonysági szabályozása által érintett lámpatípusok - a magas energiafogyasztású hagyományos izzólámpák és egyes fénycsövek - gyártását. Az iparág átalakulására reagálva a GE fényforrás üzletága 2007-től kezdődően világszerte átszervezte gyártótevékenységét, a hazai termelés átalakítására kidolgozott kétéves program is ennek a globális folyamatnak a része.

2009. október 28-án, a kétéves program keretében 2570 munkahely megszüntetését jelentette be a vállalat. 2010-re 1241 munkahely megszüntetését tervezték, ebből idén 1071-et hajtanak végre. A 2011-es terv 1329-ről a jelenlegi tervezet szerint 1038-ra módosul - közölte a társaság.


A kiadott közlemény emlékeztet rá, hogy a vállalat és a munkavállalók képviselői a tavaly bejelentett, 2 évre szóló megállapodása alapján a GE Fényforrás üzletága a Munka törvénykönyvében előírtnál kedvezőbb juttatásokat biztosít az átszervezéssel érintett munkavállalóknak. A fényforrás üzletág vezetői a kormány képviselőivel is folyamatosan egyeztettek, az illetékes munkaügyi központ, a munkáltató és a munkavállalók képviselői bevonásával Munkába helyezést Elősegítő Bizottságokat (MEB) alakítottak. Az érintett munkavállalók a MEB-ek által kialakított, személyre szabott szolgáltatási csomagból választhatják ki a számukra megfelelő szolgáltatásokat.

A fényforrás iparág átalakulására reagálva a GE fényforrás üzletága már a világ több pontján átszervezte gyártótevékenységét. 2007 óta az Egyesült Államokban, Kínában, Dél-Amerikában és Kanadában is jelentettek be létszámcsökkentést vagy gyárbezárást, az elmúlt két évben több észak-amerikai üzem bezárásáról is döntöttek.


Magyarországi tevékenységünket a jövőben elsősorban a magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek, így a gázkisüléses, köztük a városi világítást biztonságosabbá és hatékonyabbá tevő, modern kerámia fémhalogén lámpák, az energiatakarékos halogén lámpák és kompakt fénycsövek termelésére koncentráljuk - mondta Phil Marshall, a GE fényforrás üzletág európai elnök-vezérigazgatója.
 
A GE Appliances & Lighting fényforrás üzletága Magyarországon a termelés átalakítása után is mintegy 6 000 munkavállalót foglalkoztat majd a hazai fényforrásgyártásban.