A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Penta Investment Limited közép-európai befektetőcsoport által irányított Penta-csoporthoz tartozó FarmFaro Kft. egyedüli irányítást szerezzen a Patika Profi-csoporthoz tartozó Patika Profi Gyógyszertár Működtető Kft., a Plaza Patika Invest Kft. és a Patika Invest Kft. felett - közölte a hivatal. A Penta-csoport Magyarországon főleg az élelmiszeripar területén aktív, gyógyszertári láncokat jelenleg csak külföldön - Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában - működtet. A most megszerzett Patika Profi Kft. 45 - elsősorban a Tesco hipermarketekben található - gyógyszertárból álló gyógyszertár-hálózatot üzemeltet. Mivel a FarmFaronak az összefonódás előtt nem volt érdekeltsége sem a magyarországi gyógyszer-kiskereskedelemben, sem a nagykereskedelemben, a versenyhatóság szerint nem valószínűsíthető káros versenyhatás.

A GVH döntése értelmében a FarmFaro megszerezheti a holdingtársaságként működő DrogeryMed Kft. feletti egyedüli irányítást is, utóbbi irányítása alatt álló vállalkozások 41 gyógyszertárat működtetnek. A GVH közleménye szerint a gyógyszerek hazai nagykereskedelmi piacán ezen ügylettel megszerzett gyógyszertárai révén megjelenő FarmFaro csekély, 5 százalék alatti részesedést képvisel, kiskereskedelmi piaci részesedése pedig mind a gyógyszertárak száma, mind azok forgalma alapján közel megduplázódik, de továbbra is 5 százalék alatt marad. Abban a tíz városban, ahol mindkét csoport jelen van, az összefonódás következtében kialakuló piaci részesedések nem haladják meg a 20 százalékot, öt településen a 10 százalékot sem érik el.

A GVH által jóváhagyott tranzakciók a gyógyszertári felvásárlási moratórium előtti szerződéseken alapulnak, a döntés az akkor hatályos jogszabályokra épül - hangsúlyozta közleményében a hivatal.