Az eddigi legalacsonyabb, 8,5 százalékos diákhitel-kamattal indul az új tanév, a felvehető összegek nem változtak - jelentette be Őri András, a Diákhitel Központ (DK) Zrt. szóvivője.

A diákhitellel 2001 óta több mint 290 ezren éltek már. Az elmúlt tanévben az újonnan csatlakozott 19 ezer hiteligénylővel együtt összesen 68 783 felsőoktatásban tanuló számára mintegy 22 milliárd forintot fizetett ki a DK a tanévben. Az egy főre jutó átlagos összeg a diákhitel története során a legmagasabb értéket, 321 ezer forintot ért el. A diákhitelként kifizetett összegek 2001 óta mintegy 200 milliárd forintot jelentettek. 

Őri szerint továbbra is a havi 40 ezer forintos hitelösszeg a legnépszerűbb, az igénylők 41 százaléka ezt választotta. A második helyen a 30, a harmadikon pedig az 50 ezer forintos összeg ált. 

A hitelfelvevők állandó lakhely szerint az átlagnál nagyobb arányban származnak Szabolcs-Szatmár, Békés és Somogy megyékből, az átlagnál kisebb penetráció jellemzi viszont Budapestet és Győr-Moson-Sopron megyét. A jogosultak átlagosan 19 százaléka él a diákhitel lehetőségével.

A DK az előző tanév végén 117 ezer törlesztésre kötelezett ügyféllel rendelkezett, Őri szerint a fizetési fegyelem kiváló, a nemfizetők aránya 3,1 százalék volt. Az ingyenes előtörlesztés lehetőségének köszönhetően az előírt törlesztőrészletek közel másfélszerese érkezik be a DK-hoz. Az elmúlt tanévben 12 ezren, 2001 óta pedig több mint 70 ezren már minden adósságukat visszafizették. Őri szerint a magyar modell sikerességét jelzi, hogy a brit kormány hasonló, jövedelemarányos rendszer bevezetését tervezi.