Mennyire élvezzük a munkánkat?

Terjed a határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott részmunkaidős foglalkoztatás.
NAPI, 2008. május 27. kedd, 08:30
Fotó:

Egyre többen alkalmaznak kölcsönzött, valamint megváltozott munkaképességű dolgozókat - derül ki a 2007-es Országos HR Benchmark-felmérésből. A válaszadók 55 százalékánál van emberierőforrás-stratégia, negyedénél tervezik a kidolgozását, további húsz százalékuk nem is tervez ilyet. A megkérdezettek 62 százaléka készít rendszeresen létszámtervet, az már kevéssé ismert, hogy mindössze tíz százalékuk lép túl az éves tervezésen és gondolkodik hosszabb távon.

A kutatások szerint az alkalmazottak munkájuk csupán 25 százalékát élvezik, napi tevékenységük 50 százaléka iránt közönnyel viseltetnek, a maradék 25 százalékkal pedig legszívesebben egyáltalán nem foglalkoznának.

A PwC Saratoga HR Benchmarking felmérése szerint a termelővállalatoknál Románia jól áll, mivel ott egy lej humán tőkébe való beruházás 2,8 lej hasznot hoz, míg Magyarország 1,1-es értékkel közvetlenül Csehország (2,0-es mutató) és Szlovákia (1,4-es mutató) mögött "szégyenkezik".

A karrierpályáknál sem állnak a magyarok fényesen: a cégen belüli előléptetések aránya a termelővállalatoknál 15 százalék, szemben Szlovákiával, ahol ez 89 százalék. Látványos a magyar munkaerő távolléti aránya is: a termelővállalatok adatai alapján évente átlagosan 26 napot maradnak ki a munkából betegség miatt vagy arra hivatkozva, a cseheknél ez az érték 14 nap, Szlovákiában 9,4, míg Romániában 3,5 nap.

HOZZÁSZÓLÁSOK