Már folyik a hatósági vizsgálat a tömeges ételmérgezés ügyében - Rendkívüli futár vitte az ételmintát

Rendkívüli futár vitte az Elamen Zrt. főztjét a budapesti laboratóriumba, hogy a szombathelyi tömeges ételmérgezést kivizsgálják - tudta meg a Napi.hu.
Napi.hu, 2018. szeptember 28. péntek, 13:39
Fotó: Napi.hu

Szombathelyen négy általános iskolában - amelyeket egyetlen főzőkonyha lát el - tömeges ételmérgezés történt csütörtökön. Nem kevesebb, mint 250 gyermeknél hányással, hasmenéssel járó megbetegedések jelentkeztek. A szülők és az oktatási intézmények igazgatói azonnal jelentették az esetet.

Érdeklődésünkre a Vas megyei Kormányhivatal lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írja, hogy haladéktalanul megkezdték a járványügyi kivizsgálást, valamint az érintett betegek kikérdezését. Megelőző intézkedéseket is tettek, hogy a járvány esetleges terjedését megakadályozzák. Az ételmintákat rendkívüli futár vitte a budapesti laboratóriumba, hogy a vizsgálatot mielőbb megkezdhessék. Ugyanakkor saját hatáskörben a Szombathelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági osztálya is elindította a vizsgálatot. A mintavételek eredményei a laboratóriumi vizsgálatot követően, valamikor a jövő hét elején várhatók.

Megkerestük az ételmérgezésben érintett egyik oktatási intézmény, a Gothard Jenő általános iskola igazgató-helyettesét, de ő azzal hárította el érdeklődésünket, hogy az ügyben nem jogosult nyilatkozni. A szombathelyi közétkeztetést ellátó Elamen Zrt. közleményt küldött a megyei lapnak, amelyben elismerik, hogy tudomásuk van a megbetegedésekről a városban. Ők is jelezték az esetet, kérve az ügy teljes körű kivizsgálását. Még a vezetékes ivóvizet is vizsgálat alá vetnék, mert szerintük nem zárható ki, hogy a csapból folyó víz is a fertőzés forrása lehet.

Az Elamen Zrt. több mint egy évtizede szolgáltatja a menzát Vas megye székhelyén, s tavaly úgy nyerte a közétkeztetési pályázatot, hogy mindössze ketten indultak rajta.

A szombathelyihez hasonló tömeges ételmérgezés, ami több száz gyermeket sújtott, utoljára három évvel ezelőtt fordult elő Óbudán, az Idősebb Béres Józsefről elnevezett általános iskolában. Akkor a szolgáltató többször fellebbezett az őt elmarasztaló hatósági határozat ellen, de végül tavaly nyáron a bíróság jogerősen is kimondta, hogy ételmérgezés történt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.09.28 18:47

Mitől qrvaország ez?
Például attól, hogy az ilyen vállalkozók nem baxnak rá. Nem baxik rá a busztulaj, akinek leégett a busza.
Nem baxik rá az magyar cégtulaj, akinek a fagyasztott árui 9-en haltak meg.
Ezzel szemben az az osztrák gazda börtönt kapott, amelyik olyan anyaggal permetezett, amelyik méhcsaládot irtott ki.
"Börtönbüntetésre ítéltek egy osztrák gyümölcstermesztőt, mert illegálisan olyan rovarölőszert használt, ami több tucat méhkolónia pusztulását okozta
Egy év börtönre ítélték, ebből négy hónapot mindenképpen le is kell töltenie. Ezen kívül be kell fizetnie 20 ezer euró büntetést is. "
------------------------------
Tehát a magyar mérce: 9 ember halála miatt nem jár börtön, de még eljárás sem, Ausztriában börtön és 20 000 eur a büntetés méhek miatt.
cikk: https://444.hu/2018/09/27/bortonbe-megy-egy-osztrak-gyumolcstermeszto-mehek-elpusztitasa-miatt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html