Mészkő miatt drágul a pesterzsébeti strand építése

A Pesterzsébeti Jódos Sós Gyógyfürdő és Strandfürdő rekonstrukciójára és bővítésére kiírt közbeszerzést 3 milliárd 73 millió forinttal az E-Builder Kft. nyerte. A munka megkezdése után derült ki, hogy a terület alatt egy kemény mészkőréteg fekszik, így az építési költség 3 milliárd 443 millió forintra növekedett.
Németh Géza, 2018. augusztus 1. szerda, 15:31
Fotó: Pixabay

A január 31-én aláírt kivitelezési szerződés módosítását az ajánlatkérő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közölte a Közbeszerzési Értesítőben.

A nyertes feladata a meglévő 790 négyzetméteres épület felújítása, továbbá egy új, 2336 négyzetméteres épület megépítése. Ez utóbbi alapozásánál jelentkeztek a problémák.

Miután a fürdő 50 méterre fekszik a Dunától, attól 1,5-2 méterrel magasabban, így a talaj vízszintje megegyezik a folyóéval, vagyis az alapozást víztelenítésnek kell megelőznie. Ennek bevett módja az úgynevezett vákuumkutazás, amikor a majdani épület köré lyukakat fúrnak és azokból kiszívják a vizet. Itt az történt, hogy 3-4 méter mélységben egy átfúrhatatlan keménységű mészkőréteget találtak, így drágább megoldást kellett választani a víztelenítésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK