MFB: jogszerű volt a Zsolnayval szembeni fellépés

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel kapcsolatban a sajtóban megjelent hírekre reagálva leszögezi, hogy minden tekintetben saját szigorú belső szabályainak megfelelően járt el a hitelszerződések felmondása során. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 2009 óta egyetlen forintot sem törlesztett az MFB felé fennálló tartozásából, a lépésre ezért volt szükség.
Napi.hu, 2016. július 22. péntek, 16:38
Fotó: Napi.hu

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és az MFB közötti hitelszerződések 1999-ben és 2002-ben születtek, ezeket több alkalommal módosították, ugyanakkor ezeknek sem esedékes részleteit, sem kamatait 2009 óta nem fizette meg a társaság. A kamatokkal növelt hitelösszeg ez év májusában 411 millió forintot tett ki, ebből lejárt tőketartozás 226 millió forint volt.

Az elmúlt évek során a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. számos lehetőséggel élhetett, hogy rendezze tartozását, ugyanakkor ezt még részleteiben sem tette meg, annak ellenére, hogy ez ügyben számos egyeztetés zajlott a bank és az ügyfél képviselői között. Az MFB 2016 májusában döntött a hitelszerződések felmondásáról és a fennálló követelés szakmai befektető részére történő engedményezéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK