Az MFB hangsúlyozza, hogy a tavaly ősszel a tulajdonos által elfogadott, az abban foglalt stratégiai fókuszoknak megfelelő, új működési modell gyakorlatba ültetése a terv szerint haladt januárban. A pénzintézet forráskezelői szerepével összhangban megkezdődött az MV beolvasztása, és ezzel párhuzamosan kezdetét vette a leánycégek üzleti irányító, támogató és ellenőrző funkciójának bankba telepítése.

A központosítás részeként a bankcsoport korábban bejelentett karcsúsításával kapcsolatos lépések is elindultak, ennek keretében az MFB Zrt. 2015. február 1-jét követően létszámcsökkentést hajt végre a csoportos leépítést meg nem haladó mértékben. Az ésszerűsítés nyomán csökken a szervezeti egységek és a vezetői szintek száma a banknál - áll a közleményben.

Az üzemi tanáccsal történt egyeztetést követően, még februárban életbe lépnek az új szabályozások, köztük a bank új szervezeti és működési szabályzata, ami a menedzsment összetételére és feladataira is hatással lesz. Ezzel egy időben a bank teljes juttatási rendszerét felülvizsgálja.

A Magyar Fejlesztési Bank célja, hogy a kormánnyal folyamatosan egyeztetve - a kormány gazdaságpolitikájának támogatása mellett - az Államreform Program célkitűzéseinek megfelelően csökkentse működési költségeit és növelje versenyképességét - írja az MFB.

Az MFB stratégiájába foglalt átfogó korszerűsítési program a működés terén, éves szinten közel 2 milliárd forintos megtakarítással számol,de a bank új feladatainak függvényében, csoportszinten a kiadáscsökkentés ennek többszöröse lehet.