A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A bevásárlóközpontokban működő Match-üzletek továbbra is saját logójuk alatt futnak és a hírek szerint egy darabig ez így is marad, bár ezekre is vannak kérők. Mind a Coop-, mind a CBA-hálózat jelezte már, hogy a korábban átvett üzletek mellé újabbakat szeretne, ám egyelőre egyetlen cég sem közölt hivatalosan információt arról, mely üzletek kerülhetnek még a portfólióba.

A plázákban működő Matchokért a rossz nyelvek szerint túlzottan sokat kér a korábbi tulajdonos, tekintettel arra, hogy ezek a mai napig erős forgalmat generálnak, annak ellenére, hogy a kínálat közel sem a régi. A valóság azonban az, hogy ezeknek az üzleteknek a bérleti díja magas. A bevásárlóközpontok üzemeltetői pedig saját hiteleik miatt nem kockáztatják likviditásukat és üzleti tervüket egy új bérleti szerződés megkötésével azt megelőzően, hogy a régiek kifutnának. Az üzletek kérői emiatt inkább kivárnak, a róluk kialakított képbe ugyanis kevéssé "fér bele", hogy túlzottan drága üzleteket működtessenek.

Ha ugyanis magas egy üzlet bérleti díja, az élelmiszer-kínálatot is a magasabb árkategóriával kell kialakítani, ez pedig hosszabb távon nem feltétlenül kifizetődő. Annak ellenére sem, hogy a például a CBA Kereskedelmi Kft. által működtetett Príma hálózat tavaly saját bevallása szerint rendkívül gyorsan növekedett és látványos eredményeket ért el. (Jóllehet ez a Centre is vonatkozik, amely inkább a vékonyabb pénztárcájú közönségnek szól.)

Nem mindenhol lehet "látványboltot" kialakítani, ami a plázaüzletekre is igaz. A diszkontok − így a Lidl és az Aldi − rohamosan terjeszkednek, vevőket elszívó erejüket már a hipermarketek is megérzik. A nagy alapterületű üzletek még mindig a legnagyobb piaci résszel bírnak, ám ha a jelenlegi szinten marad a fogyasztás, belátható időn belül a diszkontok veszik át a vezető szerepet. A jelenlegi üzemanyagárak mellett a vásárlók nem szívesen költenek a nagybevásárlás érdekében sem az utazásra akkor, ha gyalog is eljuthatnak az üzletekbe, akár hetente többször is.