Mi lesz a Zsolnayval? Ikarusz- vagy Alexandra-sztori?

Széles Gábor és Matyi Dezső verseng a Zsolnay kisebbségi pakettjéért.
NAPI Online, 2009. február 9. hétfő, 08:26
Fotó:

Csupán két érdeklődő, az Alexandra Kiadót birtokló Matyi Dezső tulajdonában lévő Pécsi Direkt Kft. és a közvetetten Széles gábor érdekeltségébe tartozó Teclima Magyarország Kft. szállt versenybe a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi tulajdonrészéért, amelyet a jelenlegi tulajdonos pécsi önkormányzat akar értékesíteni - írja a Világgazdaság.

A részleges privatizációs szándékot azzal indokolja a tulajdonos Pécs Holding Zrt., hogy a gyár problémáit az önkormányzat már nem képes megoldani A Zsolnay lejárt kötelezettségeinek együttes összege a múlt év végéig 432 millió forint volt, ennek részét képezi - a szállítókkal szembeni kötelezettségeken túl - a 99 milliós adótartozás is.

A város tulajdonképpen olyan befektetőtársat keres, amely nemcsak a 49 százalékot venné meg, hanem együttműködne a többségi tulajdonossal a Pécs 2010 - Európa kulturális fővárosa központi helyszínének megvalósításában, amely a gyártóegység elköltöztetésétől függ. Ennek becsült költsége 1,5 milliárd forint körül mozog.

Matyi Dezső szándékáról csak annyit mondott a Világgazdaságnak: pécsi lokálpatriótaként azt szeretné, hogy a Zsolnay Zrt. újra méltó helyére kerüljön a világban és a magyar gazdaságban. A másik pályázó a Teclima Magyarország Kft., amelynek a Máltán bejegyzett Limatec Holding offshore cég a tulajdonosa. A társaság - önkormányzati források szerint - kapcsolódik a Hungarian Bus Zrt.-hez, amely Széles Gábor érdekeltségébe tartozik. Úgy tudni, mindkét pályázó a részesedéssel együtt a menedzsmentjogok megszerzéséhez is ragaszkodik.

HOZZÁSZÓLÁSOK