Milliárdokért vesz katonai rádiókat Magyarország

A Gripen-szerződés után a honvédelmi kormányzat új életet lehelt a norvég harcászati rádiók beszerzésébe is, amelyről még az első Orbán-kormány állapodott meg 2002-ben a Kongsberg céggel. Az új szerződést ma írják alá Oslóban - írta a Magyar Nemzet.
NAPI, 2012. június 26. kedd, 11:24
Fotó: Napi.hu

A Kongsberg cég vezetője és Keszthelyi Gyula, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalának főigazgatója kedden aláírja azt az új szerződést, amely - Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint - Magyarországnak rendkívül előnyös, hiszen csak a Magyar Honvédség számára ténylegesen szükséges mennyiségű berendezést vesszük meg. A program határidejét az eredeti 2014-ről 2018-ra tolták ki, ami változatlan ár mellett kedvezőbb költségvetési tehertételt jelent - értesült a Magyar Nemzet.

A Kongsberg rádiók beszerzéséről még az első Orbán-kormány döntött 2002-ben, az akkori (a jelenleginél közel kétszer nagyobb létszámú) honvédség igényeihez szabva - 35 milliárd forintért 9000 darab megvásárlását tervezték. A beszerzést a tervezett formában azonban a későbbi MSZP-SZDSZ kormányok nem támogatták. Az új, kipróbálatlan technológiai bázisú berendezések sokáig nem feleltek meg a hazai követelményrendszernek, beleértve a kriptográfiai (titkosítási) előírásoknak.

A rendelt mennyiséget 4000 darabra kívánták csökkenteni a kisebb haderőlétszámhoz igazodva. A 2010-es kormányváltás időszakában a Kongsberg - elsősorban az elmaradt haszon miatt - 27 millió eurós kompenzációs pert indított a Magyar kereskedelmi és Iparkamara választott bírósága előtt a HM ellen. A pert azonban a magyar fél megnyerte, ami megnyitotta az utat a szerződés módosításához.

Hencse Csaba honvédelmi miniszter nem kívánt a lapnak nyilatkozna a rádiók konkrét darabszámáról. A Kongsberg ugyanakkor vállalta, hogy 18 hónapon belül a HM Armcom cégénél rádiójavító üzemet létesít, ami magyarországi hadiipari munkahelyteremtést eredményez.  Hende szerint "néhány tucat" főről lehet szó.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2012.06.26 16:13

Ha már az alkotmányos költségről anno megegyeztek, naná, hogy nyélbeütik az üzletet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2012.06.26 14:23

Ez is olyan jó lesz nekünk, mint a Grippen lízing elnyújtása: további évekre elkötelezzük magunkat az 'imperialista gyarmatosítók" felé, a törlesztésen meg gondolkodjon az akkori kormány. Különösen, ha a HM költségvetése marad a GDP-hez viszonyított jelenlegi alacsony szinten. Nekem úgy rémlik, hogy korábban a HM cég felszámolásáról cikkeztek, most ez a "néhány tucat" fő meg fogja menteni a felszámolástól?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html