Szerdán adják át a Samsonite-Hungária Bőrönd Kft. csaknem 2,5 milliárd forintos - uniós támogatással megvalósult - 50 új munkahelyet teremtő és egyedülálló technológiai fejlesztését Szekszárdon.

A meghívó szerint az államot Rákossy Balázs, az NGM források felhasználásért felelős államtitkára képviseli.

Az utazóbőröndöket gyártó cég tavaly jelentette be, hogy a 2,39 milliárd forintos beruházással 30 százalékkal bővíti kapacitását a szekszárdi üzemében. Ehhez 717 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv forrásaiból. Ezzel a Samsonite-cégcsoport folytatta a 2009-ben megkezdett, több mint ötmilliárd forint értékű beruházási programját Magyarországon.

A most zárult projekt keretében polikarbonát bőröndgyártó kapacitást építettek ki, a napi 800 bőrönd gyártását lehetővé tévő gépekhez új, 4400 négyzetméteres csarnok épült. A technológia a Samsonite számára új, magasabb hozzáadott értéket képvisel; a formatervezett polikarbonát bőröndök gyártását - az úgynevezett curv technológiával készülő, korábbi sikeres modellek megtartása mellett - vezetik be, mivel a különleges eljárással készülő innovatív termékek keresettek az európai piacon. A szekszárdi üzem alapterülete 19 ezer négyzetméterre bővült.

Szépek a számok

A Céginfó.hu adatai szerint a Samsonite Hungária Kft. a 2013-as 12,72 milliárd forint árbevétel után 2014-ben 16,46 milliárd forint árbevételt és 1,15, illetve 1,21 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el.

Mérlegbeszámolója szerint a társaság 2013 decemberében nyitotta meg első kiskereskedelmi üzletét az Árkád bevásárlóközpontban, majd 2014-ben további négy kiskereskedelmi üzlet nyílott (kettő az Allee üzletközpontban , egyet a Westend City Centerben és egyet a biatorbágyi Premier Outlet Centerben). A kft. létszáma idén júliusban 586 fő volt.

Volt már uniós pénzes fejlesztés

Korábban 2012 nyarán ért véget egy 778 millió forint összegű kapacitásfejlesztő projektje a gyárban. A projekthez, amelynek keretében egy új termékcsalád gyártási hátterét alakították ki, a kft. 194 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv forrásaiból.

A Samsonite 2009-ben indított egy hárommilliárd forintos beruházási programot Magyarországon, miután a vállalat fő profiljába tartozó könnyű, törhetetlen bőröndök iránti kereslet globálisan nőtt. A programot új kapacitás kiépítése és a termékportfólió bővítése érdekében végezték el.