Összesen hat baromfitelepén növeli brojlercsirke-termelő, egy új telephelyen pedig keltető kapacitásait az uniós Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásainak felhasználásával a Master Good cégcsoport a következő két évben - közölte a vállalat. A beruházásokat a nyírkércsi Baromfi Coop Kft. hajtja végre, amely a csoporton belül az agrártermelésért, illetve a külső beszállító vállalkozások integrálásáért felelős.

A fejlesztések kapcsán a Baromfi Coop petneházi, baktalórántházi és pusztadobosi telepein új szabadtartású és brojler-hizlaló telepek épülnek. A székelyi és tiszaszalkai tenyésztelepeken pedig szülőpártelepi korszerűsítés és kapacitásbővítés lesz. A vállalkozás Petneházán zöldmezős beruházásban új keltető üzemet is épít. A beruházások nyomán a vállalat 12,1 millió darabos, jelenlegi éves brojler- és tanyasi csirketermelése 18 százalékkal, 14,3 millióra növekszik. Emellett az integrált - bérneveléses és külső szerződéses- termeltetés is bővül, így a csoport összességében a mostani 16,4 millió helyett évi 22,6 millió brojlercsirkét dolgoz majd fel 2012-től.

A beruházások összértéke mintegy 4,4 milliárd forintot tesz ki, amelyből a tavasszal elnyert, ÁTK-III-as támogatás 1,5 milliárdos részarányt képvisel. A Baromfi Coop Kft a fennmaradó forrásokat saját erőből és bankhitelekből teremti elő. A csoport 2,1 milliárd forintos beruházási hitel felvételét tervezi, amelyről már megkezdte a tárgyalásokat a pénzintézetekkel. A fejlesztések a finanszírozási megállapodások megszületése után, a közeljövőben indulhatnak meg.

Az előállított, illetve felvásárolt csirkéket a csoport másik cége, a kisvárdai Mater Good Kft. dolgozza fel, amely a közelmúltban - 1,5 milliárd forintos, saját erős beruházással - már befejezett egy rekonstrukciós fejlesztést. Ennek nyomán a 6 ezer darabos, eddigi óránkénti  feldolgozási kapacitás 9,5 ezerre nőtt, de az üzem teljesítménye középtávon óránként 12 ezer darabosra bővülhet.

A hamarosan induló baromfitelepi fejlesztések azt célozzák, hogy a Master Good Kft. növekvő alapanyagigényét minőségi termelésből lehessen kielégíteni. A Master Good a közép-kelet-európai régióban az egyetlen olyan vállalkozás, amely beszállítója a McDonalds's-OSI csoportnak. A vállalat emellett Angliába, Svájcba, Németországba, Ausztriába és Dél-Koreába is szállít alapanyagot és magas feldolgozottságú termékeket. Belföldi piacain mintegy 70 százalékban meghatározóak a multinacionális üzletláncok, így fő beszállítója például a Tescónak, a Sparnak, az Aldinak és az Auchannak.