Milliárdos közbeszerzés a parkolótársaságnál

A jövő év elején megkezdi a közterületeken is a parkolóhelyek üzemeltetését a Parking Kft., ezért közbeszerzési eljárásban mintegy 1,2 milliárd forint értékű eszközt vásárol - mondta el Volly György, a társaság kommunikációs igazgatója.
MTI-Eco, 2010. szeptember 12. vasárnap, 18:25
Fotó:

A beruházáshoz szükséges eszközöket a fővárosi önkormányzat finanszírozza a közterületi parkolásból származó bevételekből. Az önkormányzat az Európai Unió irányelve szerint a közszolgáltatáshoz szükséges eszközök amortizációját finanszírozza.

A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közlekedésszervező cég 6990 férőhelyet üzemeltet majd, amihez többek között 430 darab jegykiadó automatára hirdetett meg közbeszerzési eljárást.

A különböző eszközökre és szolgáltatásokra kiírt tenderen elérhető 478 pontból 305 pontot az ár jelent, de a többinek is szoros pénzügyi vonzata van, például a jótállás- és garanciavállalásnak.

A beszerzést közösségi értékhatárt meghaladó nyílt közbeszerzési eljárásban kell megvalósítania a cégnek. A Parking Kft. a kiírtnál enyhébb feltételeket szabott volna elsősorban azért, hogy magyar vállalkozások jussanak nagyobb lehetőséghez, de a Közbeszerzések Tanácsa szigorított a feltételeken. Így is legalább négy-öt magyar kis- és középvállalkozás felelhet meg a kiírásnak.

Jelenleg Budapesten kétezer körül van a parkolóautomaták száma. A parkolóhelyek többségét a három társaság - a Centrum Parkoló Rendszer Kft., a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft., a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás - üzemelteti, de rajtuk kívül még további három üzemeltető is található a fővárosban.

Az egységes parkolásgazdálkodási rendszer kialakítása érdekében a Parking Kft. üzemelteti azokon a közterületeken a parkolóhelyeket, amelyeken jelenleg nincs parkolás, illetve 2011. január 1-től átveszi a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. által üzemeltetett közterületi várakozóhelyeket.

A Centrum az idén nyáron elfogadott és hatályba lépett törvény szerint a szerződése lejártáig üzemeltethetnek parkolókat, utána már csak önkormányzati tulajdonban lévő cég, vagy közvetlenül maga az önkormányzat végezhet ilyen tevékenységet, de az önkormányzati cég is csak közszolgáltatási szerződés keretében.

A Parking Kft. egyébként az egyetlen olyan fizető várakozóhelyeket üzemeltető cég, amelyik az Európai Uniós szabályoknak megfelelő közszolgáltatási szerződés alapján tevékenykedik.

A Parking Kft. tevékenysége jelenleg az össztömeg korlátozott és védett övezetekbe a behajtási hozzájárulások kiadása és a P+R parkolók létesítése és működtetése, valamint a Margitszigeten található 335 férőhelyes várakozóhely üzemeltetése.

Tavaly 30 ezer behajtási hozzájárulást adott ki a Parking Kft., és kétezer jelzőtáblát "gondoz". Az elmúlt évben hat helyszínen közel 600 férőhely P+R gépkocsi- és 120 B+R kerékpár parkolót adták át. Az elmúlt két évben 2,2 milliárd forint uniós támogatást nyert el a Parking Kft. A fővárosi buszsávok kialakítására 437 millió forintot, a közösségi kerékpáros közlekedési rendszer projektre pedig 900 milliót. Ezt a beruházást - ezer kerékpárral és 74 gyűjtőállomással - várhatóan jövő nyáron adják át.

A Parking Kft. nettó árbevétele tavaly 894 millió forint volt, és a beruházások miatt az elmúlt évben 93 millió forint mérleg szerinti veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Az idei év első felében 612 millió forint nettó árbevételt és 116 millió forint adózott nyereséget ért el a cég.

Volly György, a Parking Kft. kommunikációs igazgatója megjegyezte: a fővárosi közgyűlés korábbi döntése alapján, 2010. január 1-től a fővárosnak minden közterületi parkolási bevételt elkülönítve kell gyűjtenie az úgynevezett parkolási és közlekedésfejlesztési keretbe, és azt célzottan, civil és szakmai szervezetek bevonásával a közlekedés fejlesztésére kell fordítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK